O mină de argint readuce la viață un oraș abandonat din Bosnia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Orașul Vares a revenit la viață / FOTO: Wikipedia
Orașul Vares a revenit la viață / FOTO: Wikipedia
După cinci ani în străinătate, Anto Marcic s-a întors în satul său de lângă orașul Vares, Bosnia și Herțegovina, și a deschis o companie de transport care construiește un nou drum de munte care leagă orașele învecinate.

El este unul dintre mulți dintre cei care s-au întors în zonă în ultimii doi ani, după darea în exploatare a unei noi mine de argint, plumb și barită, readucând la viață o regiune lovită de război și de declin economic. „Nu există loc în care să te simți ca acasă”, a spus Marcic, în vârstă de 25 de ani. 

Vares respinge tendința din Balcani și oferă speranță altor comunități din această regiune bogată în minerale, unde resurse precum energia regenerabilă rămân în mare parte neexploatate. Orașul, situat într-o vale abruptă și înconjurat de dealuri împădurite, este în declin de ani de zile. 

Ruinele vechii oțelării de la intrarea în localitate a rămas doar umbra a trecutului său industrial. Populația s-a redus la o treime după războiul bosniac din anii 1990.

Adriatic Metals, cu sediul în Marea Britanie, a început să dezvolte mina în urmă cu șapte ani și, după o investiție de 250 de milioane de dolari, a început producția luna trecută, prima astfel de mină deschisă în Europa de peste un deceniu.

Astăzi, pe malul râului sunt construite cabane din lemn. Magazinele și brutăriile și-au redeschis porțile, iar restaurantele sunt mereu pline în weekend. Adriatic Metals a construit un drum nou și a renovat o linie de cale ferată pentru a reduce izolarea orașului.

Şomajul a scăzut la jumătate, iar grădiniţa, care urma să se închidă, acum are o lungă listă de așteptare. „Nimic nu este la fel în Vares astăzi ca acum cinci sau șase ani”, a spus primarul Zdravko Marosevic.

După ani petrecuți în Statele Unite și Germania, a pus pe hold visul de a deschide o fermă de animale, a cumpărat un buldozer și un camion și lucrează la construirea unui drum nou. "Orașul este mai viu, oamenii sunt mai fericiți, mai pozitivi, socializează. Anterior, când te plimbai prin centrul orașului nu mai era nimeni pe stradă după ora 17", a spus el.

Mina Rupice are aproape 300 de angajați și este de așteptat să genereze 430 de milioane de dolari în exporturi anuale către Europa, potrivit lui Paul Cronin, CEO al Adriatic Metals.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel