O nouă afacere? Medicamente pe bază de aur. Boli care ar putea trata

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pilula de aur
Pilula de aur
Aurul ar putea căpăta o nouă utilizare, sunt de părere unii experți din domeniul sănătății.

O nouă cercetare prezentată în săptămâna la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase 2023 de la Copenhaga, a identificat 19 compuși pe bază de aur care tratează cu succes superbacteriile rezistente la mai multe medicamente.

Potrivit cercetătorilor spanioli care prezintă studiul, având în vedere că toți compușii au fost eficienți împotriva a cel puțin o bacterie greu de tratat, iar unii dintre ei au fost eficienți împotriva mai multor bacterii, se poate spune că medicamentele pe bază de aur au un mare potențial ca noi antibiotice.

Într-o declarație de presă, oamenii de știință au precizat că infecțiile rezistente la medicamente ucid aproximativ 700.000 de persoane pe an la nivel global și, având în vedere că se estimează că această cifră va crește la 10 milioane până în 2050 dacă nu se iau măsuri, Organizația Mondială a Sănătății a identificat rezistența la antibiotice ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care se confruntă omenirea.

Se știe că aurul are proprietăți antibacteriene, ceea ce face ca metaloantibioticele din aur - compuși cu un ion de aur în centrul lor - să reprezinte o nouă abordare interesantă.

Nouăsprezece opțiuni

Cei 19 compuși de aur studiați de cercetătorii spanioli au structuri ușor diferite și s-au dovedit eficienți împotriva unei serii de probe de bacterii multirezistente la antibiotoce.

Toate tulpinile studiate au fost multirezistente la mai multe medicamente. Patru dintre acestea, S. aureus, P. aeruginosa, A. baumannii și E. coli, se află pe lista OMS a "agenților patogeni prioritari" rezistenți la antibiotice, ceea ce înseamnă că se numără printre bacteriile considerate a reprezenta cel mai mare risc pentru sănătatea umană. S. maltophilia rezistentă la mai multe medicamente este tot mai des întâlnită în plămânii persoanelor cu fibroză chistică.

În cadrul testelor, 84% dintre compușii de aur au fost foarte eficienți împotriva MRSA și S. epidermis.

Alte 16 dintre metaloantibioticele din aur au fost eficiente împotriva celorlalte bacterii, toate gram-negative. Bacteriile gram-negative au o rezistență mai mare încorporată la antibiotice, iar nevoia de noi tratamente este deosebit de urgentă.

Antibioticele pe bază de aur folosesc o varietate de tehnici pentru a distruge bacteriile. Acestea împiedică enzimele să funcționeze, perturbă funcția membranei bacteriene și deteriorează ADN-ul. Acest mecanism multimodal ar trebui să împiedice dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

"Este deosebit de interesant să vedem că unii dintre complexele de aur au fost eficienți împotriva MRSA și A. baumannii multirezistent la medicamente, deoarece acestea sunt două dintre cele mai mari cauze ale infecțiilor dobândite în spitale", a explicat Soto González. "Tipul de complecși de aur pe care l-am studiat, cunoscuți sub numele de complecși de aur (III), sunt relativ simplu și ieftin de realizat. De asemenea, aceștia pot fi ușor modificați și, prin urmare, oferă o gamă largă de posibilități pentru dezvoltarea de medicamente".

Gramul de aur s-a scumpit, marţi, până la valoarea de 291,2995 lei pe uncie, de la 290,9101 lei, în şedinţa precedentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel