O nouă hibă a OUG pentru plafonarea energiei. Afectate, familiile monoparentale și cele cu trei copii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Legea este plină de greșeli
Legea este plină de greșeli
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția, într-o nouă analiză, că OUG 27/2022 are o lacună și în ceea ce privește familiile monoparentale și cele care au trei copii în întreținere.

Expertul arată că așa cum arată ordonanța la ora actuală, nu toate familiile monoparentale și cele care au în întreținere 3 copii, vor beneficia de preț plafonat la energie!

Președintele asociației atrăgea atenția încă din luna octombrie 2022, într-o analiză că această nouă lege a plafonării prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată. 

Dumitru Chisăliță explică în analiza sa că: ”Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici (adică în situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) și nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferente pe numele cui este contractul de furnizare energie electrică) vor beneficia de preț plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreținere 3 copii”. 

Expertul atrage arată clar cine și în ce situații nu vor putea beneficia de prețul plafonat la energie electrice:

- în situația în care contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele unui alt membru al familiei decât cel care are declarați în întreținere copii, 

- dacă familiile stau în chirie, 

- dacă contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele fostului soț sau soție.

Acestea probleme pot fi rezolvate numai prin încheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice pe numele membrului familiei care are în întreținere minimum 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreținere cel puțin un copil. Doar în aceste cazuri se poate depune cererea și declarația pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluție însă, restrânge dreptul acestor familii, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023, atrage atenția Dumitru Chisăliță, în analiza sa.

De asemenea pentru aceste două cazuri legea mai prevede încă o condiție și anume că: ”copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ” și să aibă vârsta de maximum 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preț plafonat.

Profesorul Dumitru Chisăliță atrage atenția asupra a unei noi situații absurde subliniind că: ”Formă de învățământ, conform legislației înseamnă: creșe, grădinițe, scoală primară, liceu/colegiu, postliceală, universitate, masterate, școală doctorală. Cu alte cuvinte, în situația în care o familie are în întreținere 3 copii dar cel puțin unul nu se găsește la una din aceste forme de învățământ la momentul depunerii cererii pentru prețul plafonat nu beneficiază de preț plafonat la energie electrică”

Președintele Asociației Energia Inteligentă spune că: ”Solicităm Guvernului emiterea în regim de urgență a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, care creează false speranțe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulți copii, dar care nu au neapărat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienți, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor”, conchide expertul analiza sa. 

Citește și:

Chisăliță: Nu toți bolnavii beneficiază de preț plafonat la energie

Profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția că nu toți bolnavii care au nevoie de dispozitive medicale, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie!

Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de un astfel de preț.

Conform prevederilor legii plafonării prețului la energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel