O nouă moarte stranie la Moscova. Încă un oligarh a căzut de la etaj

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Andrei Badalov
Andrei Badalov
Andrei Badalov, în vârstă de 62 de ani, vicepreședinte al gigantului rus de stat Transneft, a murit subit după ce a căzut de la un etaj superior al unui complex rezidențial de lux din Moscova. Incidentul a fost încadrat rapid drept sinucidere de către autorități, însă natura repetitivă a acestor „accidente” din lumea energiei ridică serioase semne de întrebare.

Un model macabru: sinucideri în serie

Tragedia s-a produs în zona Rublyovo-Uspenskoye, un cartier al elitei moscovite. Poliția a declarat că ar fi fost găsit un bilet de adio, dar lipsa de transparență în jurul cazului amplifică suspiciunile. Badalov este cel puțin al 12-lea executiv de top din sectorul energetic rus care moare în circumstanțe suspecte de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022.

În aproape toate cazurile, e vorba de căderi de la înălțime, rapid încadrate ca sinucideri. Investigațiile oficiale sunt scurte, tăcute și rareori aduc dovezi convingătoare.

Morți bizare și „accidente” convenabile

Printre victime se numără și Ravil Maganov, președintele Lukoil, care „a căzut” de la fereastra unui spital în septembrie 2022. Oficial, se afla în stare de sănătate precară. Dar absența camerelor de supraveghere și înmormântarea grăbită au alimentat speculațiile.

Un alt caz ieșit din comun este cel al lui Alexander Subbotin, membru al consiliului Lukoil, despre care s-a spus că ar fi murit în urma unei „sesiuni șamanice cu venin de broască”. În rândul analiștilor, versiunea este considerată o poveste de acoperire.

Mai mulți directori ai Gazprom au fost găsiți morți, fie după căderi, fie strangulați, fie „spânzurați” în circumstanțe obscure.

De ce energia? De ce acum?

Toți acești oameni operau în funcții de conducere într-un sector vital pentru Rusia, într-o perioadă marcată de sancțiuni severe impuse de Occident asupra exporturilor de petrol și gaze. Presiunea pe companiile de stat e uriașă. Kremlinul controlează fiecare mișcare, iar paranoia în jurul scurgerii de informații e la cote înalte.

Unii experți spun că nu toate cazurile sunt neapărat asasinate, dar coincidențele sunt prea multe, iar metoda – „căderea de la înălțime” – devine o semnătură sinistră. Garaje, spitale, apartamente, centre spa – toate au devenit locuri de „sinucidere” suspecte.

Un climat al fricii se instaurează

Andrey Badalov era un om apropiat de Nikolai Tokarev, președintele Transneft și fost ofițer KGB. Ceea ce ridică întrebări și despre implicațiile la vârful ierarhiei politice și economice. Deocamdată, Kremlinul tratează fiecare caz izolat, refuzând să recunoască un tipar.

Dar tiparul e clar, spun criticii regimului și analiștii occidentali. Iar cererile pentru investigații independente și transparente se lovesc de zidul tăcerii putiniste.

O epurare tăcută?

Dacă aceste decese sunt sinucideri, ele sunt extrem de convenabile. Dacă nu, e vorba de o epurare mascată care subminează fundația sistemului energetic rus – un sector vital pentru economia globală. Indiferent de adevăr, investitorii și observatorii piețelor de energie trebuie să ia în calcul această realitate tulbure.

În Rusia, moartea vine adesea cu o explicație simplă, dar în mod suspect repetitivă. Și rareori spune tot adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel