O nouă undă de șoc pe piețele mondiale: siliciul s-a scumpit cu 300%, iar industrii întregi sunt grav afectate

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Siliciul, al doilea cel mai abundent element de pe Pământ, se găsește din ce în ce mai greu pe piață, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru zeci de industrii esențiale economiei mondiale.

Deficitul de siliciu metalic, cauzată de reducerea producției din China, a dus la o creștere a prețurilor cu 300% în mai puțin de două luni. Este ultima sincopă dintr-un lung șir de întreruperi și disfuncționalități de pe lanțurile de aprovizionare cu materii prime, care, împreună cu criza din energie, riscă să creeze o situație explozivă pentru economia mondială.

Sursa problemelor este, încă o dată, China. Eforturile guvernului de la Beijing de a reduce consumul de energie au cauzat scăderea masivă producției din acest domeniu.

Siliciul reprezintă 28% din greutatea scoarței terestre, fiind unul dintre cele mai utilizate elemente de bază. Este utilizat la fabricarea cipurilor de calculator, a pieselor auto, a sticlei și betonului. În forma sa purificată, este utilizat și pentru fabricarea panourilor solare. În plus, servește ca materie primă pentru silicon, un produs cu utilizare pe scară foarte largă: medicamente, produse de etanșat, deodorante și multe alte articole de uz casnic.

Siliciul metalic se obține prin încălzirea într-un cuptor, la temperaturi foarte ridicate, a nisipului obișnuit și a cocsului .

În ultimele două decenii, prețul acestei resurse a variat de la 1.200 dolari la 2.600 dolari pe tonă.

Din cauza problemelor de alimentare cu energie electrică, producătorii din provincia Yunnan au primit ordin să reducă producția cu 90% pentru perioada septembrie - decembrie, ceea ce a dus la o explozie a prețurilor, care au ajuns la 10.439 dolari pe tonă.

Sursa: metal.com

Adițional, prețurile la petrol și la alte metale, în principal cupru și aluminiu, cresc și ele semnificativ, iar întreprinderile sunt obligate să aleagă: suportă singure costurile în creștere sau le vor transfera, parțial sau total, clienților, ceea ce va duce la inflație și la o încetinire a creșterii economice la nivel mondial.

Deficitul de siliciu a afectat deja sectorul energiei solare, care se bazează masiv pe siliciul metalic (transformat în polisiliciu), acesta fiind o componentă esențială în fabricarea panourilor solare. Prețul acestei resurse miercurea trecută a crescut cu 13% la 32,62 dolari pe 1 kg și acesta este cel mai înalt nivel din 2011.

Citește și: Industria auto europeană face lobby agresiv împotriva noilor standarde pentru Euro 7 (T&E)

De la începutul lunii iunie 2020, prețul materialului a crescut cu peste 400%, întrucât creșterea rapidă a cererii de energie solară a forțat companiile de prelucrare să atingă capacitatea maximă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel