După primele 45 de minute de la deschiderea ședinței, valoarea tranzacțiilor ajunsese la 23,56 milioane de lei (aproximativ 4,73 milioane de euro), un rulaj modest, dar acceptabil, totuși, semnificativ pentru un început de zi încordată din punct de vedere politic.
Indicii principali, în declin
Indicele BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 20 de companii listate, a scăzut cu 0,42%, iar indicele BET-Plus, care include 43 de acțiuni cu lichiditate ridicată, a consemnat un recul de 0,45%.
Alți indici majori au avut o evoluție similară: BET-XT, care grupează cele mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,50%, iar BET-BK, utilizat drept reper de randament de către fondurile de investiții, a pierdut 0,53%.
În zona fondurilor de investiții, indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri, a înregistrat cea mai abruptă scădere dintre toți indicii – minus 1,69%. În sectorul energetic și al utilităților, BET-NG a coborât ușor, cu 0,05%. De asemenea, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piața alternativă AeRO, a scăzut cu 0,81%.
Evoluții individuale: creșteri punctuale și pierderi abrupte
În ciuda trendului general negativ, unele companii au reușit să atragă atenția investitorilor cu creșteri notabile. Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de Romcab, cu +6,51%, urmată de Rompetrol Rafinare (+4,21%) și Altur (+3,81%).
La polul opus, cele mai semnificative scăderi au fost consemnate de Carbochim, care a pierdut 14,98% din valoarea acțiunilor, VranCart (-5,83%) și Alumil Rom Industry (-4,58%).
Perspective: prudență sporită în contextul macroeconomic
Scăderea generalizată a indicilor vine într-un context regional și global încărcat de incertitudine, iar investitorii par să adopte o atitudine mai precaută. Tensiunile geopolitice, inflația persistentă și posibilele schimbări în politica fiscală locală sunt doar câțiva dintre factorii care influențează în prezent deciziile de investiții pe piața românească de capital.
Pe termen scurt, piața ar putea rămâne volatilă, în așteptarea unor clarificări legate de politica monetară a marilor bănci centrale, dar și de stabilitatea economică internă, în condițiile unor evoluții politice tensionate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Bursa de Valori București (BVB)...
Purtătorul de cuvânt al BNR,...
Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...
Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...
Autoritățile din România și...
Miliardarul Bill Ackman a făcut...
Germania este zguduită de o...
Președintele interimar a semnat...
Un acord fără beneficii...
Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.
Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...
O tranzacție importantă pentru...
Ministerul Finanțelor a respins...
Preşedintele interimar Ilie...
Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...
Bursa de Valori București (BVB)...
PSD se retrage oficial din...
Războiul comercial declanșat de...
Prăbușire pe piața auto:...
Gigantul american Skechers va...
4 februarie ar putea deveni zi...
Rețelele electrice ale Europei...
Fluctuații ale monedei...
Analistul financiar Adrian...
Luni dimineață, Bursa de Valori...