"Lumea vrea să vadă aceste bogaţii ale naturii, oamenii doresc să vadă aceste păduri naturale, păduri care nu au făcut obiectul exploatării forestiere, care se află aşa de sute sau mii de ani. Avem un ecosistem natural bine protejat. Problema este felul în care se face turism în România, iar, deocamdată, turismul este slab organizat ca şi reţea turistică. Turiştii din România s-au obişnuit să intre şi-n ariile protejate, să le viziteze, să se intereseze dacă cineva poate să-i ajute, să-i informeze despre ceea ce vor vedea. Atunci, totul ţine de organizarea acestei reţele de turism. Noi nici nu intenţionăm pentru Codrii Seculari din Strâmbu Băiuţ să ajungem la un turism de masă, pentru că nu fac obiectul unui turism de masă. E vorba de un turism de nişă, unul special care se are în vedere şi m-am exprimat undeva ca pe viitor să dezvoltăm turismul pentru a ajunge până la 10.000 de turişti pe an (...) Întotdeauna când turismul exacerbează, ajunge să aducă mai multe prejudicii mediului natural decât beneficii", a precizat Călin Ardelean.
Potrivit acestuia, sit-ul se întinde pe aproape 3.000 de hectare, iar o parte din el a fost inclusă în catalogul pădurilor virgine din România.
Festivalul ariilor protejate. Să-i învățăm pe străini ce înseamnă România
"Aria Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuţ are o suprafaţă undeva la 3.000 de hectare, noi avem o zonă (900 ha n. r.) unde nu este permisă deloc exploatarea, care e inclusă în amenajamentul silvic. O treime din sit este o zonă de non-intervenţie umană. Avem păduri virgine. Aceste păduri virgine sunt incluse în catalogul naţional al siturilor cu păduri virgine, loc de unde nu se scoate lemn, arborii bătrâni rămân acolo, nu sunt făcute trasee turistice. Avem doar trasee tematice, se merge numai cu ghizi. Aceste păduri virgine au primit un stat internaţional în 2017, sunt sit al Patrimoniului Internaţional UNESCO. Sit-ul UNESCO este în interiorul acestui sit de importanţă comunitară", a spus Călin Ardelean.
Reprezentantul filialei WWF, filiala Maramureş, a precizat că sit-ul se poate vizita tot timpul anului, însă iarna, turistul trebuie să fie foarte bine pregătit şi echipat.
"Vizitarea sit-ului Codrii Seculari se poate face indiferent de sezon, pentru că zona este frumoasă şi spectaculoasă în toate anotimpurile. Singura problemă este iarna, când zăpezile sunt foarte mari. Anul trecut ( 2018), zăpada a fost 150 cm şi s-a menţinut două luni de zile. Iarna, cred că e mai dificil de parcurs aceste trasee tematice şi turistul trebuie să fie foarte bine pregătit, bine echipat", a declarat Călin Ardelean.
Acesta a menţionat că aria naturală este de importanţă comunitară, cu excepţia zonelor introduse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
"Sit-ul Codrii Seculari de la Stâmbu Băiuţ e un sit de importanţă comunitară, astfel încât activitatea umană este permisă. În cadrul sitului se fac exploatări forestiere. În ce condiţii, asta este o situaţie legală care trebuie reglată. E bine, toate amenajamentele silvice, acele planuri de exploatare pădurii au fost avizate de către noi (WWF n.red), custodele ariei naturale protejate. Exploatarea forestieră se va face doar în condiţiile în care s-a făcut avizarea", a precizat Călin Ardelean.
Valoarea totală a serviciilor furnizate de aria protejată a fost estimate la 19,7 milioane euro. Fauna are în componenţă lupul, ursul, râsul, pisica sălbatică, păsări răpitoare de zi şi noapte, precum şi barza neagră sau ciocănitoarea neagră. Pădurea virgină este formată din arborete de fag şi amestec de brad şi fag, specifice Munţilor Carpaţi.
Recent, WWF România, filiala Maramureş a elaborat şi prezentat beneficiarilor - Direcţia Silvică Maramureş, Primăria Băiuţ, RNP Romsilva RA, planul de management al sit-ului Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuţ, proiect co-finanţat din Fondul European de Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...