O sută de aleşi europeni cer interzicerea noilor proiecte în domeniul combustibililor fosili
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
O sută de aleşi europeni cer interzicerea noilor proiecte în domeniul combustibililor fosili
O sută de aleşi europeni cer interzicerea noilor proiecte în domeniul combustibililor fosili
 O sută de aleşi europeni au cerut marţi Comisiei Europene să interzică grupurilor energetice din Uniunea Europeană să demareze noi proiecte în domeniul combustibililor fosili, având în vedere pericolul climatic, potrivit unei scrisori consultate de AFP.

"Uniunea Europeană trebuie să treacă la o viteză superioară şi să oblige prin lege firmele multinaţionale din domeniul combustibililor fosili precum şi firmele din sectorul financiar să renunţe la orice noi proiecte în domeniul cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale", solicită semnatarii scrisorii, printre care se numără eurodeputaţi, parlamentari francezi şi mai mulţi primari. Aceştia cer "preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să propună de urgenţă o legislaţie europeană care să împiedice orice nouă exploatare de combustibili fosili de către companii europene precum 'TotalEnergies sau Shell."

Iniţiativa a fost lansată de eurodeputaţii Raphaël Glucksmann (S&D) şi Karima Delli (Verzi), precum şi de primarul oraşului Charleroi, Paul Magnette. Scrisoarea a fost semnată şi de eurodeputatul Yannick Jadot (Verzi), Olivier Faure, prim-secretarul Partidului socialist francez, Delphine Batho (Verzi) precum şi de primarii oraşelor Strasbourg, Jeanne Barseghian şi Grenoble, Eric Piolle.

Toţi aceştia solicită de asemenea o legislaţie care "să împiedice sectorul financiar european să furnizeze servicii financiare pentru acest tip de proiecte precum şi companiilor care nu renunţă rapid să dezvolte acest tip de proiecte cu efecte dăunătoare asupra climei". "Cerem de asemenea Ursulei von der Leyen să susţină în mod public ideea unui tratat de non-proliferare a energiilor fosile", precizează aleşii.

"Acum este momentul să acţionăm, până nu va fi prea târziu", adaugă cei 100 de semnatari ai scrisorii, care va fi prezentată marţi după-amiaza la un eveniment organizat la Bruxelles şi intitulat "stop superprofiturilor pe spinarea planetei".

Acest apel intervine după ce grupul petrolier britanic Shell a anunţat că în 2022 a înregistrat cel mai mare profit anual din istoria companiei, 42,3 miliarde de dolari. La rândul său, grupul petrolier francez TotalEnergies ar urma să publice miercuri rezultatele sale financiare pe anul 2022, după ce în trimestrul al treilea al anului trecut a realizat un profit net record de 6,6 miliarde de dolari, graţie în principal exploziei cotaţiilor la gaze după invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Cutremurele din Turcia au dus la oprirea livrărilor de petrol prin terminalul Ceyhan

Turcia a oprit fluxurile de țiței către terminalul de export Ceyhan de pe coasta mediteraneană ca măsură de precauție în urma unui cutremur devastator, potrivit unui oficial, scrie Bloomberg.

Operatorul de stat al conductelor, Botas, a luat această decizie luni dimineață, după cutremurul în estul Turciei, urmat câteva ore mai târziu de un altul. Cele două cutremure au ucis peste 4.000 de persoane în Turcia și Siria și au avariat un număr enorm de clădiri și infrastructuri.

Prețul țițeiului a crescut luni, parțial din cauza suspendării de la Ceyhan. Acesta este un nod vital pentru vânzările de petrol din nordul Irakului și din Azerbaidjan. Portul a exportat peste 1 milion de barili pe zi în ianuarie, adică 1% din livrările globale, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Nu au fost detectate scurgeri pe conductele care alimentează portul, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie identificat.

Irakul a oprit transporturile din Ceyhan, atât cele controlate de Bagdad, cât și cele ale Guvernului regional semi-autonom din Kurdistan. Administrația kurdă a declarat că încărcările vor fi reluate după ce vor fi efectuate verificări de siguranță la conducte.

Petrolul de la Ceyhan este trimis în cea mai mare parte către rafinăriile europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel