Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Într-o conferință de presă ținută la Palatul Victoria, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a negat existența unei taxe pe energie solară în România și a respins ideea introducerii unei astfel de taxe. El a subliniat că acest subiect este în discuție cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției Generale Energie din cadrul Comisiei Europene, care se află în vizită în România.
"Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (...) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: "poate aplica o taxă"? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (...) de fapt e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia", a explicat Sebastian Burduja.
Burduja a menționat că prosumatorii au cerut eliminarea acestui articol din lege și că au solicitat Comisiei Europene să verifice dacă eliminarea acestuia ar putea cauza încălcarea legislației UE. El a subliniat că introducerea unei taxe prin ordin este exclusă, deoarece aceasta poate fi aplicată doar din 2026 și numai în anumite condiții.
Ministrul a reiterat că ar prefera eliminarea completă a posibilității de aplicare a taxei, dar că așteaptă poziția Comisiei Europene înainte de a lua o decizie. În cazul în care Comisia confirmă că eliminarea acestui articol nu ar încălca legislația UE, atunci Burduja a afirmat că ar fi dispus să susțină această inițiativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...