Oamenii cu mulți bani s-au plictisit de iahturi

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii cu dare de mână cheltuie tot mai puțini bani pentru s-ași construi iahturi. Piața încă nu și-a revenit după criza din 2008 și se menține pe entuziasmul câtorva sute de familii. Restul preferă să cumpere bărci de mâna a doua sau să închirieze.

În ultimele luni, numeroși analiști scriu despre succesul pieței de iahturi. Săptămâna trecută, spre exemplu, agenția Bloomberg nota, citând datele Superyacht Intelligence Agency, că acest segment crește: de la începutul anului au fost vândute aproape 300 de super-iahturi, după ce, în 2017 s-au cumpărat numai 249. Cifrele sunt, desigur, îmbucurătoare. Dar o analiză mai profundă arată că situația departe de a fi atât de strălucită pe cât și-ar doi unii și alții.

În ultimul deceniu, numărul familiilor ale căror averi trec de 30 de milioane de dolari a progresat, la nivel mondial, de mai bine de 2,5 ori. În orice caz, așa reiese din studiul companiei Wealth-X. În aceeași perioadă, numărul tranzacțiilor pentru vânzarea de iahturi a sporit cu mai puțin de 10%. Iar în structura cheltuielilor oamenilor înstăriți, pondearea investițiilor în aceste active s-a redus cu aproape 65%.

De ce? Parțial, din cauza refuzului producătorilor de profil de a veni cu oferte și pentru clienții mai simpli. Mai sunt și alți factori. Piața asiatică, spre exemplu, unde numărul milionarilor crește în ritm amețitor, nu va adera prea curând la această ramură, oricum nu la amploarea europenilor sau americanilor, pentru că nu există suficientă infrastructură adecvată. În plus, tot mai mulți renunță să-și construiască iahturi, preferând să aleagă din cele deja existente sau să achiziționeze unul la mâna a doua.

Nici noua generație de miliardari nu se dă în vânt după iahturi, modele fiind mult prea complicate și sofisticate. Dacă în cazul avioanelor private proprietarii înțeleg ce obțin în schimb, în cazul iahturilor, răspunsul nu este întotdeauna evident. Pentru a obține rezultatul dorit nu este suficient să alegeți dintre modelele prezentate și să plătești constructorul. Mai este nevoie de designeri, manageri, avocați și ingineri, care trebuie angajați chiar și pe o durată de trei ani, pentru ca lucrurile să decurgă conform planurilor.

Pe de altă parte, reglementarea pe piață s-a îngreunat în special pe partea de securitate și a regulilor fiscale. Spre exemplu, dacă un proprietar vrea să închirieze iahtul pentru a acoperi o parte din cheltuielile de întreținere, el și- închiriază tot lui și tot lui își plătește fiecare dată când vrea să iasă în larg. Cumpărând un iaht de 50 de metri pentru 10 milioane de euro, noul proprietar va plăti peste 2 milioane de euro pe an pentru întreținere și cam 700.000 de euro din chirie. Când vinde barca, după aproape cinci ani, el poate cere cel mult 7 milioane euro. Sunt calcule care îi cam îndepărtează pe oameni de această piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Euro / Foto: Freepik
Semne de circulație / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com
Aur
Transport mărfuri / FOTO: Freepik
Birou. Foto: Freepik.com
Tesla / sursa foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Colaj foto
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru

pixel