STUDIU. Oamenii înțelepți nu se simt singuri. Iată de ce

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Ce este de fapt singuratatea
Ce este de fapt singuratatea
În Statele Unite ale Americii se poate spune că există o ”epidemie” a singurătății, ceea ce este o problemă pentru sănătatea publică. În ultimii 50 de ani, din ce în ce mai mulți americani spun că sunt singuri. Singurătatea poate duce la depresie, abuz de droguri sau alcool, malnutriție, fragilitate, insomnie, etc.

Unii medici sunt chiar de părere că singurătatea scurtează viața la fel ca 15 țigări fumate zilnic.

Luând în considerare cât de periculoasă poate fi singurătatea din punct de vedere medical, iar acest fenomen este din ce în ce mai pregrant, a părut necesitatea unui studiu al acestui fenomen.

Pe 18 decembrie 2018, Dr. Dilip Jeste de la Universitatea San Diego din California a publicat împreună cu echipa sa rezultatele studiului asupra singurătății, o primă concluzie fiind aceea că oamenii înțelepți se simt mai puțin singuri.

Ce este singurătatea

Într-un interviu acordat CNN, Jeste spune că: ”Un lucru important de amintit este acela că singurătatea este ceva subectiv. Singurătatea nu înseamnă să fi singur. Singurătatea nu înseamnă să nu ai prieteni. Singurătatea este o sufeință subiectivă.” Adică este diferența dintre relațiile pe care le ai și cele pe care ți le dorești.”

Studiul lui Jeste s-a ocupat de relația dintre nievlul de înțelepciune și singurătate, un lucru care până acmum nu a fost analizat în profunzime.

Studiile de până acum arată că înțelepciunea este o trăsătură umană complexă cu componente specifice, care presupune reglarea emoțională, auto-reflecția, comportament prosocial cum ar fi empatia și compasiunea, hotărârea, consilierea socială, toleranță la valori divergente și spiritualitate.

Singurătatea devine acută la trei vârste cheie

Cercetarea lui Jeste a scos la iveală un aspect care nu era prevăzut a fi explicat și anume legătura dintre vârstă și sentimentul de singurătate.

Studiul a arătat că sentimentul de singurrătate devine acut în la trei vârste diferite, spre sfârșitul anilor 20, la mijlocul anilor 50 și la sfârștul anilor 80.

Citește și: Idei de afaceri pentru cei cu bani puţini. În cât timp îţi scoţi investiţia

Jeste spune că: ”Spre sfârșitul anilor 20, oamenii se confruntă cu o perioadă e mari decizii, ceea ce este stresant deoarece cei mai mulți consideră că cei ce o vârstă cu ei au luat decizii mai bune iar în acest punct începe auto-invinovățirea.

La mijlocul anilor 50 oamenii încep să realizeze că viața nu va dura o veșnicie mai ales că unii prieteni încep să moară.

Spre sfârțitul anilor 80, bunii prieteni au murit deja sau sunt pe cale să moară, sfărșitul vieții este aproape, iar problemele financiare adaugă și mai mult stres.

Există totuși o speranță

Studiul a scos la iveală faptul că cu cât participantul la studiu era mai înțelept cu atât sentimentul de singurătate era mai mic.

Cercetătorii au măsurat înțelepciunea cu ajutorul a 6 aspecte esențiale, altruism, sentimentul de dreptate, înțelegere, înțelegerea vieții, gestionarea emoțiilor, acceptarea divergențelor de opinie, hotărâre.

Concluzia ar fi că fiindcă astfel de oameni cultivă o relație cu sine în aceeași măsură ca și cu ceilalți, oamenii înțelepți se simt bine în propria piele fie că sunt singuri șie că au în jurul lor prieteni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel