Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Începând cu 1 ianuarie 2024, o nouă prevedere a Legii Pensiilor a intrat în vigoare, generând controverse în rândul solicitanților care doresc să se pensioneze. Conform acestei prevederi, angajații pot continua raportul de muncă sau de serviciu până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului, în loc să opteze pentru pensionare.
Recent, casele de pensii au impus o cerință suplimentară, care a stârnit nemulțumiri în rândul solicitantilor: adeverința eliberată de angajator/angajatori, din care să rezulte că nu s-a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Acest document a fost cerut în ultimele două luni, deși la începutul anului, înainte de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, nu era inclus printre actele necesare pentru deschiderea dreptului de pensie.
Mai multe voci din rândul solicitanților au susținut că această adeverință nu este prevăzută de lege și, prin urmare, nu ar trebui să fie obligatorie. Cu toate acestea, normele de aplicare ale Legii Pensiilor, publicate în Monitorul Oficial vineri, clarifică că acest document este acum obligatoriu, conform Art. 46 (2) din Legea 360/2023.
Astfel, solicitantul pensiei pentru limită de vârstă trebuie să aducă o adeverință eliberată de angajator/angajatori, confirmând că nu se dorește continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, conform noii legislații. Această cerință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă, ci doar o modalitate de a evidenția opțiunea liberă a părților implicate - angajatul și angajatorul.
Este important de subliniat că, conform Codului muncii, pensionarea înseamnă încetarea de drept a raportului de muncă, iar ulterior, părțile sunt libere să încheie un nou contract de muncă pentru a continua colaborarea, dacă aleg să facă acest lucru. Adeverința solicitată nu afectează posibilitatea pensionarului de a cumula pensia cu salariul, oferindu-le flexibilitate în gestionarea resurselor financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...