Ţările din UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar luni a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Conform calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi (bpd).
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că producţia Rusiei de petrol ar putea scădea cu 500.000 - un milion barili pe zi la începutul anului viitor, după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.
Publicaţia rusă Kommersant a anunţat marţi, citând de asemenea surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că producţia Rusiei de petrol în noiembrie 2022 s-a situat în medie la 1,486 milioane de tone (10,89 milioane barili) pe zi, un avans de 2% faţă de octombrie
Ziarul susţine că producţia a crescut în urma reluării producţiei zăcământului offshore Pacific Sakhalin 1, condus anterior de ExxonMobil, care l-a abandonat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
UE va trebui să înlocuiască ţiţeiul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, vestul Africii şi Statele Unite, ceea ce ar trebui să stopeze prăbuşirea preţului petrolului, cel puţin pe termen scurt, a declarat Ann-Louise Hittle, vicepreşedinte la Wood Mackenzie. "Preţurile scad în prezent din cauza aşteptărilor încetinirii cererii, în pofida deciziilor UE şi G7. Ajustările la embargoul instituit de UE asupra petrolului rusesc vor sprijini probabil temporar preţurile", adaugă Hittle.
Citește și Prețul petrolului s-a dus sub 80 de dolari/baril, pentru prima dată din ianuarie
Pentru că prețurile mondiale ale aurului negru nu doar că nu au urcat vertiginos, așa cum avertizat specialiștii, dar a coborât până la valori nemaivăzute în ultimele câteva luni.
Astfel, prețul petrolului marca Brent cu livrare în luna februarie a pierdut, la bursa ICE Futures din Londra, 3,34%, până la 79,92 dolari pe baril. Ultima dată când barilul a înregistrat o astfel de valoare a fost pe 6 ianuarie 2022.
Prețul futures al țițeiului american WTI cu livrare în ianuarie a scăzut, la rândul lui, cu 2,81%, la 74,77 dolari/baril, potrivit datelor de tranzacționare de la New York Mercantile Exchange.
BCS World Investments a reamintit că presiunea asupra prețului petrolului este exercitată.. Citește mai departe AICI
Citește și Dumitru Chisăliță: Moscova a gasit un mare cumpărător al petrolului său, Arabia Saudită
În mod tradițional, șocurile aprovizionării cu petrol au apărut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.
În schimb, astăzi, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului este cauzat de invadarea Ucrainei de către Rusia. În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră.
O altă dimensiune în care evenimentul actual diferă de precedentul istoric este că reducerea exporturilor rusești de petrol a fost precedată de o reducere a exporturilor rusești de gaze naturale către Europa. Gazul natural este folosit pentru încălzirea locuințelor, pentru producerea de energie și în producția industrială. Creșterile de preț rezultate în diferite grade s-au răspândit pe tot globul prin comerțul cu gaze naturale lichefiate.
Europa poate atenua impactul penuriei de gaze naturale și petrol prin întârzierea opririi centralelor nucleare și a cărbunelui, dar Europa depinde de Rusia și pentru aprovizionarea cu cărbune și chiar uraniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...