Oficial: Noua listă cu cele 21 de produse cu adaos comercial plafonat - Document din şedinţa de Guvern
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Barbat la cumparaturi. Foto: Pexels.com
Barbat la cumparaturi. Foto: Pexels.com
Pe agenda şedinţei de Guvern de vineri, 27 octombrie, se află şi o ordonanţă privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Guvernul extinde lista produselor alimentare care vor avea adaosul comercial plafonat, astfel încât masa de sărbători să fie mai ieftină. O decizie în acest sens este luată în şedinţa de Guvern de vineri.

Iată ce scrie în nota de fundamentare a proiectului:

"Începând cu luna februarie 2022, conflictul armat de la granița României a avut un impact deosebit de grav asupra sectorului agroalimentar al țării determinând perturbări ale lanțurilor de aprovizionare și contribuind semnificativ la creșterile majore a prețurilor la energia electrică, gaze naturale, combustibil și transport, rezultând dezechilibre majore la nivelul indicatorilor macroeconomici.

Aceste dezechilibre au impactat în mod negativ agricultura și industria alimentară, care au fost puternic afectate, rezultând un potențial pericol de creștere a prețurilor la produsele agricole și alimentare și, implicit, o scădere a puterii de cumpărare a consumatorilor finali, cu afectarea siguranţei şi securităţii alimentare a populaţiei.

Mai mult decât atât, creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și, implicit, a prețurilor pe piață a produselor agricole primare și a produselor alimentare procesate au condus la majorarea prețurilor unor produse agricole și agroalimentare de bază, determinând scăderea puterii de cumpărare a populației.

Instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei.

Datorită faptului că, urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc, aspect ce poate determina o scădere a puterii de cumpărare a populației, dar și ținând cont de faptul că urmează perioada sărbătorilor de iarnă, când nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente, este necesară adoptarea unui nou cadru legal prin care să fie instituită măsura de de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o nouă perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse agricole și alimentare enumerate în anexa la proiectul de act normativ.

Întrucât nevoia populației de a achiziționa produse agricole și alimentare la prețuri scăzute se menține atât în ceea ce privește produsele existente în anexa la O.U.G. nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, cât și la produsele noi, cum ar fi: cozonac, smântână, carne tocată, orez, bulion de roșii, margarină și drojdie, este necesară suplimentarea listei din anexa menționată anterior."

 

Noua listă a produselor cu adaos comercial plafonat

 


1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac

17. Bulion de roșii

18. Smântână - 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

 

Documentul poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel