Oficial BCE: Economia Europei stagnează
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază
BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază
Fabio Panetta, membru în boardul excutiv al Băncii Centrale Europene (BCE), este de părere că expansiunea economică aproape s-a oprit în zona euro, adăugând că ar fi imprudent pentru instituţia de la Frankfurt să majoreze dobânda de referinţă înainte de a avea datele privind evoluţia PIB în trimestrul doi, transmite Bloomberg.

În cel mai clar avertisment venit de la un oficial BCE cu privire la pagubele provocate de războiul din Ucraina, Fabio Panetta a declarat pentru cotidianul italian La Stampa că economia regiunii "stagnează de facto".

"Asta complică şi mai mult alegerile cu care se confruntă BCE, pentru că o înăsprire a politicii monetare destinată ţinerii sub control a inflaţiei ar afecta o creştere economică deja slăbită", a spus Fabio Panetta.

Abordarea prudentă a lui Panetta contrastează cu linia mai dură a unora din colegii săi din boardul BCE, care au evocat posibilitatea unei majorări a dobânzii de referinţă încă din luna iulie pentru a combate creşterea accelerată a preţurilor.

În schimb, Fabio Panetta a apreciat că BCE nu ar trebui să majoreze costul creditului înainte de a avea la dispoziţie datele privind creşterea economică a zonei euro în trimestrul al doilea. "Ar fi imprudent să acţionăm fără a vedea mai întâi cifrele referitoare la PIB în trimestrul al doilea şi să discutăm noi măsuri fără a înţelege cum ar putea evolua economia...Nu este o mare diferenţă dacă acţionăm două-trei luni mai devreme sau mai târziu", a spus Panetta.

Următoarele reuniuni de politică monetară ale BCE sunt programate pentru 8-9 iunie şi 20-21 iulie. Datele cu privire la PIB pe trimestrul al doilea vor fi publicate oficial în data de 29 iulie, însă semnale cu privire la evoluţia economiei europene vor fi disponibile mai devreme.

Între timp însă preţurile de consum în zona euro înregistrează o creştere explozivă. În luna aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre colegii lui Fabio Panetta să ceară o intervenţie mai rapidă din partea BCE. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în luna iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel