Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
"Toţi indicatorii sunt incomparabil mai buni în momentul de faţă în comparaţie cu 2008, arătând că am tras lecţiile care trebuiau trase după criza de atunci. În momentul de faţă, sistemul bancar este mai solid, este mai pregătit pentru a face faţă unor dificultăţi şi datele generale sunt mult mai bune din toate punctele de vedere. Eu aş insista asupra raportului dintre depozite şi credite. În momentul de faţă, creditele sunt undeva pe la 70% raportat la depozite, în timp ce în 2008 situaţia era inversă. Deci, practic, atunci creditarea se baza într-o proporţie covârşitoare pe resurse atrase din exterior. Acum, creditarea bancară se bazează pe resurse atrase din ţară. Asta măreşte stabilitatea şi ajută ca lucrurile să stea mult mai bine", a spus Rădulescu.
Oficialul BNR a punctat, totodată, că trebuie să existe prudenţă în materie de conduită generală a politicii monetare.
"În acelaşi timp, însă, situaţia aceasta, în mod paradoxal, într-un anumit sens ne constrânge să fim foarte prudenţi în ceea ce facem în materie de conduită generală a politicii monetare. Aş vrea să mă refer aici în primul rând la o chestiune despre care se vorbeşte foarte mult, respectiv posibilitatea de a continua tendinţa de scădere a ratelor dobânzii, cât este ea de reală, cât de repede se poate face, dacă într-adevăr asta este soluţia. Este clar că, pe lângă cele 75 de puncte de bază cu care au scăzut dobânzile Băncii Naţionale mai adăugăm şi cele 50 de puncte de bază care reprezintă îngustarea coridorului între activitatea de depozit şi facilitatea de credit, ajungem la concluzia că practic, în momentul de faţă, avem o reducere faţă de nivelul anterior al crizei de 125 de puncte de bază într-o direcţia sau în cealaltă este foarte mult. Asta arată că măsurile au fost bine primite de piaţă", a explicat şeful Direcţiei de Stabilitate din BNR.
Citește și Oprescu (ARB): Aproximativ 22% dintre credite au rata amânată
Acesta a adăugat că România se loveşte, în continuare, de nişte dezechilibre macroeconomice foarte serioase, însă actualul nivel al dobânzilor este unul dintre factorii care a contribuit la menţinerea stabilităţii cursului valutar.
"Marja de manevră nu este foarte mare, însă, din cauză că ne lovim în continuare de nişte dezechilibre macroeconomice foarte serioase. Avem deficitele gemene - deficitul de cont curent şi deficitul bugetar - care afectează posibilitatea de a merge foarte departe a ratelor dobânzilor, din cauză că riscul imediat este de depreciere a cursului. Este un curs care stă în piaţă foarte bine şi stă în piaţă pentru că acordul fin care a fost realizat cu migală de-a lungul întregii perioade ar permite exact asta. A existat în permanenţă o procedură de a mări lichiditatea atunci când e nevoie, a fost retrasă atunci când era excesivă în aşa fel încât reuşim în momentul de faţă să stăm pe cursul pe care îl avem de o bună perioadă de timp, ceea ce ajută şi economia naţională, şi pe deponenţii la bănci. Este o stare de stabilitate care este favorabilă. Actualul nivel al dobânzilor este unul dintre factorii care a contribuit la menţinerea stabilităţii cursului", a menţionat Eugen Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...