Oficial BNR: Sectorul bancar a fost soluţia, şi nu problema, în criza pe care încă o vedem
Autor: Delia Gheață | 26 oct, 12:03
Deşi nu a dus lipsă de provocări, sectorul bancar le depăşeşte cu bine
Deşi nu a dus lipsă de provocări, sectorul bancar le depăşeşte cu bine
Sectorul bancar a fost soluţia, şi nu problema, în criza pe care am văzut-o şi pe care încă o vedem, raportat la criza precedentă din 2008 - 2009, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie din Banca Naţională a României (BNR).

"Avem în continuare un sector bancar solid, bine capitalizat, lichid şi profitabil pe deasupra. Sectorul bancar a fost soluţia, şi nu problema, în criza pe care am văzut-o şi pe care încă o vedem, raportat la criza precedentă din 2008 - 2009. Deşi nu a dus lipsă de provocări, sectorul bancar le depăşeşte cu bine. Am văzut evoluţii foarte bune ale creditării: creditul guvernamental a crescut undeva la 13 puncte procentuale, în septembrie, creditul neguvernamental a avut o creştere mai mare, spre 18%, sprijinit în principal de creditul către companii. Cel mai important de spus aici este că şi creditul în valută a început să aibă evoluţii moderat pozitive, cu un plus de 2% al soldului. Aş spune că se fac paşi deja către normalizare atât timp cât vorbim de politică monetară şi în ceea ce priveşte cadrul macroprudenţial. Sunt două subiecte pe care le-aş menţiona şi anume relaxarea condiţiilor de plată a dividendelor de către bănci, dar şi planul de modificări la nivelul avansului cerut pentru achiziţiile de case prin credit imobiliar, dar important de spus că de la a doua casă în sus, deci nu la primul imobil achiziţionat. Nu e momentul să ne îmbătăm cu apă rece, însă. Mai este mult până departe...", a spus Popa.

Oficialul BNR a punctat, totodată, faptul că România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară, iar economisirea bancară este în surplus faţă de cererea de credite.

Citește și UniCredit confirmă încheierea discuţiilor privind potenţiala vânzare a Monte dei Paschi

"Avem cel mai mic grad de intermediere financiară. Putem mai mult, noi, ca sector bancar, ca sector financiar, alături de presa financiară şi presă în general, de piaţa de capital, de fondurile de pensii şi de toţi actorii şi decidenţii, până la urmă. Ne dorim o creştere sănătoasă şi nu exuberantă. Nu vrem o creştere artificială. În România avem o intenţie clară pentru economisire bancară în active monetare, însă vedem un aport al creditelor la depozite de 70%, în medie la nivelul sectorului bancar. La nivel individual vedem o variaţie mult mai mare. Putem spune că avem economisire bancară în surplus faţă de cererea de credite. Acest surplus finanţează deficitul bugetar şi, mai rău, ajunge să finanţeze şi deficitele bugetare ale altor ţări. În 2008, aveam active externe nete negative, undeva la minus 16 miliarde de euro, deci sectorul bancar se împrumuta cu această sumă de la mediul extern, iar în în prezent aceste active nete au ajuns pozitive, la 6 miliarde de euro. Deci, sectorul bancar local împrumută exteriorul ţării cu 6 miliarde...Dezvoltarea sustenabilă a sectorului bancar poate avea loc doar într-un cadru macroeconomic echilibrat în care excesele trebuie în ameliorare, nu în creştere", a explicat Cristian Popa.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro