De la debutul crizei sanitare, Fondul a furnizat o finanţare totală în valoare de aproximativ 90 miliarde de dolari pentru 79 de ţări, dintre care 20 sunt din America Latină.
FMI continuă să lucreze cu statele membre pentru a identifica modalităţile prin care să fie ţinută sub control pandemia şi a limita impactul său economic, a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, la un eveniment online organizat de Center for Strategic and International Studies.
Cîțu: Guvernul nu va creşte taxele și nu va modifica taxa unică
"Încercăm să ne păstrăm resursele financiare. Vorbim despre o revenire la creştere care va avea nevoie de mai mulţi ani iar pe parcusul acestei perioade multe ţări vor avea nevoie, probabil, de asistenţă", a spus Okamoto.
Economiile din America Latină şi Caraibe sunt cel mai afectate de pandemie, raportând aproximativ 8,4 milioane de cazuri de infecţie cu coronavirus şi peste 314.000 de decese, ambele cifre fiind cele mai mari înregistrate de o regiune a lumii.
Okamoto a spus că oficialii FMI poartă discuţii cu economiile din Grupul G20 cu privire la prelungirea unui moratoriu temporar al serviciului plăţilor datoriilor pentru ţările cu venituri reduse. Această iniţiativă, aprobată de G20 în luna aprilie, expiră la finele acestui an însă experţii şi oficialii guvernamentali din multe ţări sunt în favoarea prelungirii în 2021, o decizie în acest sens fiind aşteptată în săptămânile sau lunile următoare.
Problema sustenabilităţii datoriilor este pe primul loc pe lista preocupărilor oficialilor FMI, a precizat Okamoto, adăugând că multe ţări din America Latină aveau probleme cu datoriile şi înainte de coronavirus, iar pandemia a agravat aceste presiuni. Okamoto a subliniat că Iniţiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI) a dat mai mult timp FMI pentru a evalua situaţia datoriilor pentru aceste ţări. "Durează mai mult decât ne-am aşteptat şi de acea va modifica puţin dinamica a aceea ce credem că este sustenabil pe termen lung", a spus oficialul FMI.
SUA, cel mai mare acţionar de la Fondul Monetar Internaţional, a semnalat că este dispusă să contribuie la programele FMI destinate sprijinirii ţărilor sărace, dar până acum nu a furnizat fonduri pentru aceste programe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...