Oficial german de rang înalt cere UE tăierea finanțărilor pentru România

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Heiko Maas
Heiko Maas
Uniunea Europeană ar trebui să taie finanţarea şi să impună sancţiuni contra statelor membre care adoptă legi ce contravin principiilor fundamentale ale UE, precum existenţa unui sistem judiciar independent şi libertatea presei, a susţinut joi ministrul de externe german Heiko Maas, menţionând drept exemple de astfel de ţări Polonia, Ungaria şi România, citat de Reuters. 

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune ZDF, Maas a afirmat că ţări precum Polonia, Ungaria şi România primesc mai mulţi bani de la UE decât contribuţia lor la bugetul comunitar, astfel că reducerea finanţării s-ar putea dovedi benefică. 

''Există principii esenţiale de bază pe care toţi trebuie să le respecte. Dacă există ţări membre care le încalcă, va trebui să investigăm dacă acest lucru ar trebui să aibă consecinţe financiare'', a spus şeful diplomaţiei de la Berlin. 

''Tăierea fondurilor este singurul limbaj care este înţeles acolo'', a adăugat Heiko Maas, referindu-se la ţările ce adoptă legi care limitează libertatea presei, de exemplu. 

Formaţiunea paneuropeană Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri să suspende dintre membrii săi partidul la putere în Ungaria, Fidesz. Decizia, adoptată în urma unui vot al delegaţilor din partidele membre PPE reuniţi la Bruxelles, a fost luată după mai multe apeluri ca partidul premierului ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept. 

Bruxellesul are divergenţe cu Polonia şi România în legătură cu măsurile juridice despre care criticii susţin că subminează statul de drept şi alte valori fundamentale europene, adaugă Reuters. 

Polonia este vizată de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie 2017 de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi poate duce la sancţiuni împotriva ţării respective. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel