Olaf Scholz cere reformarea și extinderea Uniunii Europene

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O vizită interesantă / FOTO: Facebook
O vizită interesantă / FOTO: Facebook
Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters.

Într-un discurs susţinut în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a mai spus că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere.

"Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate", a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea în privinţa ţărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova, a spus el. "O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume", a declarat Scholz.

"Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi", a mai afirmat el. Cu toate acestea, este important ca îngrijorările ţărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenţia cancelarul german. "În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene", a subliniat el.

De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii. 

Întâlnire cu folos

Înaintea acestui discurs, cancelarul Scholz a convenit cu premierii spaniol și portughez, Pedro Sanchez şi Antonio Costa au convenit asupra necesităţii unui răspuns european unit privind aprovizionarea cu energie în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri la Berlin, transmite dpa, citând un purtător de cuvânt al guvernului german.

Cei trei lideri au spus că, pe măsură ce continuă războiul Rusiei în Ucraina, sunt necesare răspunsuri comune la preţurile ridicate la energie, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. De asemenea, au convenit asupra necesităţii de a diversifica sursele de energie pentru a garanta securitatea aprovizionării Europei.

Europa depinde în mare măsură de energia rusă, dar caută urgent să se desprindă de această sursă de aprovizionare pe fondul tensiunilor ridicate dintre Occident şi Rusia generate de război. Premierii Scholz, Sanchez şi Costa au subliniat importanţa accelerării construirii unor conducte transnaţionale de energie în cadrul UE, inclusiv a unei infrastructurii de gaze capabile să transporte hidrogen generat din surse regenerabile.

Discuţiile celor trei lideri au venit după diferende cu privire la construirea unei conducte de gaz care să pornească din Spania şi să traverseze munţii Pirinei, un plan favorizat de Germania şi Spania, dar căruia i se opune preşedintele francez Emmanuel Macron. Prim-miniştrii german, spaniol şi portughez au discutat, de asemenea, despre securitatea în Europa, în contextul continuării războiului din Ucraina, şi şi-au reafirmat sprijinul deplin pentru Kiev, atât timp cât este necesar. 

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel