Olanda devine TĂRÂMUL tranzacțiilor cu gaze naturale
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O creștere extraordinară
O creștere extraordinară
Piaţa gazelor naturale din Olanda îşi consolidează statutul de unul dintre cele mai importante puncte de tranzacţionare la nivel mondial, transmite Bloomberg.

Tranzacţiile cu gaze naturale pe hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), cum este cunoscută oficial piaţa, sunt în creştere pe măsură ce Europa îşi majorează importurile din Rusia şi Norvegia precum şi prin intermediul navelor care transportă gaze naturale lichefiate.

Volumul tranzacţiilor cu contracte futures olandeze cu gaze la bursa Intercontinental Exchange Inc. a crescut cu 24% în acest an, după ce în ultimii doi ani s-a dublat. Acest ritm de creştere este unul impresionant comparativ cu cel înregistrat de piaţa mult mai mare U.S. Henry Hub, pentru care tranzacţiile cu contracte futures la bursa CME Group Inc. a scăzut comparativ cu vârful atins în 2018.

Creşterea statutului hub-ului olandez este o consecinţă a revoluţiei gazelor naturale lichefiate. Timp de mai multe decenii, preţul gazelor în contractele de aprovizionare a fost legat de preţul petrolului calculat în dolari, însă transformarea pieţei olandeze în indicator regional de referinţă a permis companiilor de utilităţi să obţină un control mai mare asupra modului în care plătesc pentru gazele în valoare de miliarde de euro pe care le importă în fiecare an. Noile contracte cu gaze lichefiate fac referire din ce în ce mai mult la preţul de pe piaţa olandeză iar TTF este acum utilizat şi în tranzacţiile din Asia.

Citește și Grupul OMV Petrom, profit net în scădere cu 70% în primele nouă luni

"TTF este o piaţă globală pentru gaze naturale. Lichiditatea pe segmentul downstream este esenţială, să poţi demonstra o utilizare suficientă a gazelor, o multitudine de actori, să permiţi celor care vor doar să speculeze să îşi asume poziţii cu încredere. TTF bifează toate aceste criterii", declara luna trecută Patrick Barouki, director de tranzacţii cu gaze la compania germană de utilităţi Uniper SE.

O dovadă a venit luna trecută când divizia de tranzacţie a companiei Cheniere Inc., cel mai mare furnizor de gaze lichefiate din SUA, a înaintat o ofertă pentru o livrare către China la un preţ care era legat de preţul de referinţă de pe TTF, în loc de referinţa de la North American Henry Hub.

Ascensiunea TTF s-a făcut pe seama tranzacţiilor realizate pe alte pieţe regionale, care odată erau dominate de hub-ul National Balancing Point din Marea Britanie. Similar, deşi Germania este o piaţă mare în termeni de consum, după volumul tranzacţiilor cu gaze naturale TTF devansează de departe Germania.

Chiar şi piaţa Japan-Korea Marker, JKM, care este indicatorul de referinţă pentru preţurile la gaze lichefiate în Nordul Asiei, urmăreşte din ce în ce mai mult preţurile europene. Chiar dacă lichiditatea contractelor futures JKM la Intercontinental Exchange a crescut în ultimii ani, nu sunt la fel de tranzacţionate ca TTF şi de aceea mulţi traderi din Asia utilizează preţurile europene ca un indicator de referinţă pentru livrările spre ţări precum Japonia şi India.

"TTF a devenit din ce în ce mai popular în rândul traderilor de gaze din întreaga lume. A ajuns să fie unul din indicatorii principali, la fel ca şi petrolul brut", spune Harry Huang, director de tranzacţionare la PetroChina International. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel