Oligarhii ruşi îşi aduc banii acasă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sacţiunile economice americane împotriva Moscovei, care s-au înăsprit sub administraţia Donald Trump, îi obligă pe oligarhii ruşi să îşi aducă activele înapoi acasă.

Conform surselor consultate de agenţia Bloomberg, majoritatea marilor exportatori privaţi şi-au transferat banii din conturile deschise în Statele Unite şi Europa în bănci din Rusia, aflate în proprietatea statului, sau în filiale locale ale instiţiilor europene de creditare. O tendinţă care a devenit vizibilă în aprilie anul curent, după introducerea de către SUA unui pachet de sancţiuni care au vizat şapte mari întreprinzători ruşi, 12 companii private şi două structuri ale statului. 

În plus, exportatorii care îşi derulează contractele în dolari, întreprind paşi pentru a reduce la minim folosirea acestei valute. Deşi nu intenţionează să renunţe definitiv la bancnota americană, tot mai mulţi îi roagă pe creditori să le permită plata datoriilor în alte unităţi monetare dacă vor intra pe listele negre ale SUA. 

Bloomberg notează, printre altele, că producătorul rus de pietre preţioase, ALROSA, îşi vinde deja marfa în ruble pe pieţele asiatice şi că cel puţin una dintre marile companii metalurgice ale Rusiei a trecut la moneda europeană şi cochetează cu ideea folosirii yuanului. 

Agenţia arată, de asemenea, că, în absenţa unui plan masiv de ajutor din partea statului, companiile vor trebui să se descurce singure în cazul înăspririi regimului de sancţiuni de către SUA. În opinia Bloomberg, investitorii nu au, în prezent, perspective foarte clare pentru investiţii în economia rusă din cauza stagnării şi a influenţei tot mai mari a statului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel