Comerţul global va scădea anul acesta cu 13% - 32%, în funcţie de impactul economic al crizei, înainte de a se redresa în 2021, când ar urma să înregistreze o creştere de 21% - 24%, estima în aprilie organizaţia cu sediul în Geneva.
OMC nu a dat publicităţii noi previziuni, dar a apreciat că răspunsul rapid al guvernelor face ca scenariul său pesimist pentru acest an să fie puţin probabil.
Volumul schimburilor de mărfuri a scăzut cu 3% în primul trimestru din 2020, în timp ce estimarea iniţială indică un declin de 18,5% în trimestrul doi, se arată în raportul OMC.
Activitatea economică în zona euro începe să își revină
"Scăderea comerţului pe care o vedem acum este la un nivel record, dar există şi un lucru bun: ar fi putut fi mult mai rău", a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
Guvernele au reacţionat mai rapid decât în timpul crizei din 2008-2009 şi măsurile de sprijin i-au încurajat pe consumatori să continue să cheltuiască. Unele sectoare, cum ar fi cel auto, au înregistrat scăderi semnificative, dar altele, cum ar fi electronicele, s-au descurcat bine, se arată în raportul OMC.
Dacă comerţul global va creşte cu 2,5% în fiecare din următoarele trimestre ale acestui an, ar putea fi îndeplinită cea mai optimistă estimare, care indică un declin de 13% pe ansamblul acestui an. Dar acest recul ar fi mai semnificativ decât cel de 12,5%, înregistrat în perioada de vârf a crizei financiare din 2009, apreciază organizaţia cu sediul în Geneva.
OMC avertizează că redresarea comerţului din 2021 ar putea fi afectată de creşterea economică sub aşteptări, de restricţiile comerciale şi de un posibil al doilea val de infecţii. Comerţul ar putea înregistra anul viitor o creştere de doar 5%, iar măsurile de simulare monetară, fiscală şi comercială au un rol semnificativ în redresarea comerţului, se arată în raportul OMC.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...