Șomerii pot încasa 15.000 lei. Este simplu. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Finanţelor a împrumutat 398 milioane de lei de la bănci cu o dobândă de 9,47% pe an
Ministerul Finanţelor a împrumutat 398 milioane de lei de la bănci cu o dobândă de 9,47% pe an
Mulți români trec prin perioade dificile la nivel profesional, lungind rândurile șomerilor, cu toate că piața muncii trece printr-o criză reprezentată tocmai de posturile neocupate. 

Cu toate astea, cei care se anagajează pot primi diverse prime sau bonusuri, numai că sunt destui cei care nu cunosc prevederile legii. În cazul șomerilor, sistemul public ”de ocupare” oferă unele drepturi:

  • indemnizația de șomaj (de care beneficiază absolvenții și cei care rămân fără loc de muncă, în anumite condiții)

  • dreptul de a beneficia de formare profesională gratuită – accesul la diverse cursuri care sunt organizate de agențiile de șomaj.

Dacă șomerii își găsesc un loc de muncă între timp, ei pot beneficia și de alte drepturi bănești, conform Adevarul. Există, însă, un criteriu esențial care trebuie îndeplinit, și anume acela că respectiva persoană trebuie să fie înregistrată în sistemul public de ocupare.

Șomaj.Ce s-a întâmplat în ultimele luni

Prima cu cel mai mare cuantum prevăzut de lege se acordă acelor şomeri care aleg să-şi schimbe domiciliul pentru că au găsit un loc de muncă la o distanţă de cel puţin 50 km depărtare de casă. Această primă, atenție, poate ajunge până la 15.500 lei/familie

„Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni“, se menţioneazăpe site-ul ANOFM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel