OMV Petrom: Investiție de 2 miliarde euro pentru 50 miliarde metri cubi de gaze
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Europa vrea să pună capăt contractelor pe termen lung de aprovizionare cu gaze preferate de Rusia
Europa vrea să pună capăt contractelor pe termen lung de aprovizionare cu gaze preferate de Rusia
OMV Petrom, care deţine 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră, estimează că va investi până la 2 miliarde de euro în acest perimetru, care îi va aduce rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi de gaze, a afirmat, miercuri, Christina Verchere, CEO al companiei, într-o conferinţă de presă.

"Proiectul Neptun Deep este inima strategiei noastre pe partea de gaze, este un proiect crucial pentru OMV Petrom şi pentru România. Au fost făcuţi paşi înainte în negocierile dintre Romgaz şi ExxonMobil şi, aşa cum am anunţat, după ce tranzacţia Romgaz-ExxonMobil va fi finalizată, OMV Petrom va fi operatorul blocului", a spus Verchere.

Potrivit acesteia, aprobarea amendamentelor la Legea offshore până la finalul anului este vitală pentru ca gazele din blocul Neptun Deep să fie extrase.

"Schimbările neprevăzute în Guvern au dus la întârzieri în procesul legislativ. Gazul din Marea Neagră este strategic pentru România şi am văzut angajamentul autorităţilor române că această lege va fi modificată până la finalul anului. Orice întârziere în amendarea legii pune presiune asupra proiectului, ameninţă securitatea energetică a României şi duce la creşterea importurilor de gaze", a mai spus şefa OMV Petrom.

Verchere a subliniat că schimbarea legislativă este crucială pentru proiect, având în vedere că este nevoie de cinci ani până la primul flux de gaze.

"Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase", a completat ea.

Citește și OMV Petrom, record la investiții. Ce prevede planul companiei energetice

Citește și Gazele din Marea Neagră: ExxonMobil vinde, Romgaz cumpără și se împrumută

Citește și Gazele din Marea Neagră. ”România putea fi ca Norvegia sau Arabia Saudită”

Totodată, compania se aşteaptă la o producţie de 70.000 de barili echivalent petrol pe zi net pentru OMV Petrom, pentru o perioadă de circa 10 ani, după care va începe declinul natural al acestor zăcăminte. Primele gaze vor fi extrase în 2026 sau 2027, în funcţie de rapiditatea cu care autorităţile române vor modifica Legea offshore. "Fără Neptun Deep, estimăm că România va importa 50% din consumul de gaze în 2030", a mai spus Verchere.

Ea a afirmat că ultima dată când a discutat cu autorităţile române a fost la momentul prezentării rezultatelor financiare.

"Am spus că pentru a lua decizia de investiţii în 2022 trebuie să vedem modificările Legii offshore anul acesta. Suntem deja pe 8 decembrie. Dacă nu vedem schimbări la Legea offshore anul acesta, atunci, aşa cum am spus, decizia va trebui să fie mutată în 2023 şi vom muta şi termenul pentru extragerea primelor gaze. Vedem că, în absenţa Neptun Deep, importurile vor creşte la 50% în 2030, deci fără Neptun Deep România nu poate avea independenţă energetică. Şi fără modificări la Legea offshore nu putem să avem Neptun Deep", a mai spus reprezenta companiei energetice.

În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil deţin în proporţii egale proiectul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Romgaz a ajuns la un acord privind preluarea participaţiei ExxonMobil, iar tranzacţia ar urma să fie fie finalizată în prima parte a anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel