OMV Petrom. Prelungirea acordului de concesiune a unor perimetre, amânată de Guvern

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul a avut pe masa de lucru o propunere trimisă de ANRM privind prelungirea acordului de consesiune către OMV Petrom S.A. și Hunt Oil Company of Romania S.R.L. a unor perimetre de explorare și exploatare petrolieră de la 30 până la 45 de ani.

Guvernul a amânat aprobarea cererii de prelungire a acordurilor despre care purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a explicat că: „E o initiativa care a ajuns prin intermediul ANRM pe masa Executivului și care nu are la acest moment o decizie. Nu a fost aprobată. Decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut”.

În anul 1997, în baza art. 9 și art. 43 din Legea petrolului nr. 134/1995, Regia Autonomă a Petrolului Petrom R.A. a primit în administrare, în baza Hotărârii Guvernului nr. 512/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 240 din 12 septembrie 1997, 19 perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră iar în 2000, Actul de dare în administrare pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră a fost convertit în Acordul de concesiune a unor perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră pentru un număr de 18 perimetre (al 19-lea perimetru, respectiv perimetrul XIX Neptun, a constituit obiectul unui acord de concesiune separat).

Conform Acordului de concesiune, perioada inițială de explorare a fost de 5 ani contractuali (12.09.1997 - 12.09.2002), cu drept de extindere cu cel mult două perioade succesive a câte 2 ani fiecare, cu condiția îndeplinirii obligațiilor aferente perioadelor de explorare anterioare. Prima perioadă de extindere a fost de 2 ani contractuali (12.09.2002 - 12.09.2004).

Au urmat mai multe extinderi ale acordului, al patrulea și ultimul, având data limită 12.06.2024)

În nota de fundamentare a ANRM se spune că în prezent ”este în curs de derulare perioada de explorare, pe parcursul căreia titularii au explorat perimetrele care fac obiectul Acordului de concesiune, cu respectarea cadrului contractual si într-o manieră responsabilă, implicând un nivel al investițiilor ce a depășit în mod semnificativ programele minime de lucrări. Cu alte cuvinte, titularii nu numai că şi-au îndeplinit programele minime asumate, dar au executat şi lucrări suplimentare semnificative. Numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom S.A. a cheltuit peste 600 mil. euro până în prezent, ceea ce reprezintă de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024. La rândul său, Hunt Oil Company of Romania S.R.L. a cheltuit în aceeași perioadă peste 86 mil. euro, ceea ce reprezintă de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă”.

ANRM mai spune în document că OMV Petrom S.A. și Hunt Oil Company of Romania S.R.L. estimează că au nevoie de o prelungire a concesiunii de cel puţin 8 ani, pentru interpretarea datelor obținute prin metode noi de explorare.

Totodată ANRM mai explică în nota de fundamentare că OMV Petrom S.A. și Hunt Oil Company of Romania S.R.L. au cea mai bună înțelegere a datelor tehnice referitoare la perimetre și se află în cea mai bună poziție pentru a continua explorarea, dezvoltarea și producția.

Anexa 5  prin care se cere noua prelungire a contractului de concesiune este declatată de ANRM informație clasificată.

Redacția DCBusiness a trimis o solicitare prin care să se explice motivele pentru care acest document este secret iar răspunsul primit de la biroul de presă al Guvernului este că ”Actul aditional nr. 5  face parte integrantă din acordul de concesiune. Informațiile din acordul de concesiune fac parte din categoria informațiilor clasificate ”Secret de serviciu” , conform  Ordinului președintelui ANRM nr. 201/2021 privind aprobarea listei cu informațiile, datele și documentațiile ce constituie secret de serviciu în cadrul ANRM, care a abrogat Ordinul președintelui ANRM nr. 202/2003 pentru aprobarea listei cu informații ce constituie secrete de serviciu în cadrul ANRM, cu modificările și completările ulterioare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...


pixel