OMV Petrom reduce drastic bugetul de investiții pe 2021

Autor: Matei Ion
Data publicării:
OMV Ptreom își reduce bugetul de investiții
OMV Ptreom își reduce bugetul de investiții
Petrom şi-a bugetat 2,9 miliarde de lei pentru investiţii în anul 2021. Spre comparaţie, în 2020 compania a avut un buget de investiţii de 5,8 mld. lei, din care a realizat 56%.

OMV Petrom (simbol bursier SNP), compania cu cel mai mare buget de investiţii din România, anunţă pentru 2021 reducerea drastică a cheltuie­li­lor în contextul unui buget de investiţii de 2,9 mi­liarde de lei, la jumătate faţă de cel prognozat anul trecut şi cel mai scăzut din ultimii ani, scrie Ziarul Financiar.

Pentru miile de firme care sunt legate de proiectele OMV Petrom, aceasta este una dintre cele mai proaste veşti ale începutului de an. „Vedem anul 2021 ca unul cu o volatilitate mare şi în acest context ne menţinem prudenţi pe partea de investiţii”, spune directorul financiar al companiei cu o valoare de piaţă de 22 miliarde de lei.

Luni, 15 februarie 2021, invitată în emi­siu­nea ZF Deschiderea de Astăzi, Alina Popa, di­rec­tor financiar al OMV Petrom, a discutat des­pre structura investiţiilor Petrom în anul 2021, despre estimările cu privire la preţul barilului de petrol Brent şi impactul dinamicii ţiţeiului în rezultatele companiei, dar şi despre dezvoltarea regională, Neptun Deep şi politica de dividende.

CItește și: Investiții în Marea Neagră. OMV NU se grăbește. ANUNȚUL momentului

„Pentru anul 2021 ne planificăm să avem investiţii de aproximativ 2,9 miliarde de lei”, spune directorul financiar al celei mai mari companii listate. „Aproximativ 1,8 miliarde de lei sunt alocaţi către zona de upstream şi circa 1 miliard de lei către zona de downstream. Acestea nu sunt investiţiile clasice ale noastre, nu includ alte posibile achiziţii sau investiri strategice, dar considerăm că valoarea de 2,9 mld. lei este una ridicată în contextul vola­tilităţii acestui an”, spune Alina Popa.

Pe zona de upsteram, Petrom intenţionează să investească în proiecte legate de producţie, atât sonde noi cât şi cele de mentenanţă, fiind necesare pentru o producţie matură de ţiţei şi gaze, dar totodată şi în investiţii şi tehnologii care să permită companiei să crească gradul de recuperare a resurselor.

„Fiind o producţie matură, tehnologiile au identificat anumite operaţiuni care pot fi făcute în aşa fel încât să putem scoate mai mult din aceeaşi rezervă. Desigur, sunt costisitoare, presupun un anumit nivel de risc”, spune CFO-ul Petrom.

Cât despre investiţiile regionale, Alina Popa spune că focusul Petrom rămâne Marea Neagră. „Am anunţat anul trecut faptul că am intrat în blocul de explorare din Bulgaria Han-Asparuh, explorăm împreună cu Total, noi avem aproximativ 43%, Total este operator şi are 57% , suntem într-o fază incipientă de explorare. În anul 2021 vom avea o activitate care presupune o interpretare a unor studii seismice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com

pixel