Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Prețul petrolului a scăzut până la aproximativ 82 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent, de la un maxim înregistrat în septembrie 2023, de aproape 98 de dolari. Îngrijorările legate de creșterea economică și de cerere au pus presiune asupra prețurilor, în ciuda sprijinului oferit de reducerile de ofertă din partea OPEC și a aliaților săi, precum și de conflictul din Orientul Mijlociu.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a declarat într-un raport lunar că piața este stabilă în ciuda "sentimentelor negative exagerate", făcând referire la importurile chinezești mai puternice, unele riscuri minore de scădere a creșterii economice și o piață robustă a petrolului, informează Reuters.
"Datele recente confirmă tendințele robuste de creștere globală majoră și fundamentele sănătoase ale pieței petroliere", a declarat OPEC într-un raport publicat recent.
"Prețurile petrolului au avut o tendință de scădere în ultimele săptămâni, determinată în principal de speculatorii de pe piața financiară."
În raport, OPEC și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea cererii mondiale de petrol în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), cu 20.000 bpd mai mult decât în prognoza anterioară. În 2024, OPEC estimează o creștere a cererii cu 2,25 milioane bpd, neschimbată față de luna trecută.
Ridicarea restricțiilor din pandemie în China a contribuit la creșterea cererii de petrol în 2023. OPEC a prognozat în mod constant o creștere mai puternică a cererii pentru anul viitor decât alte instituții din domeniu, cum ar fi Agenția Internațională pentru Energie.
Acesta este ultimul raport înainte ca OPEC+, să se reunească pe 26 noiembrie pentru noi planuri. Grupul a redus producția de la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața, iar cel mai recent acord al său prevede reducerea producției pe tot parcursul anului 2024.
Raportul OPEC a mai arătat că producția de petrol al țărilor membre OPEC a crescut în octombrie, în ciuda reducerilor de ofertă, determinată de creșterile din Iran, Angola și Nigeria.
Iranul, în ciuda sancțiunilor americane, a crescut producția în 2023, într-o tendință despre care analiștii spun că pare să fie rezultatul succesului Iranului de a se sustrage sancțiunilor.
La nivel național, în România, conform ultimelor date ale Institutului Național de statistică, prețul combustibililor a scăzut ușor, cu aproape 0,2% în octombrie, fața de septembrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...