OPEC și Agenția Internațională pentru Energie, în dispută pe tema politicii climatice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tranziția energetică / sursa: Freepik.com
Tranziția energetică / sursa: Freepik.com
Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a acuzat luni Agenția Internațională pentru Energie (AIE) că defăimează industria petrolului și gazelor. Conflictul dintre cele două instituții energetice are la bază protecția mediului înconjurător.

Al Ghais s-a referit la un document publicat joi de către AIE unde se afirmă că industria combustibililor fosili se confruntă cu un "moment al adevărului" în care producătorii trebuie să aleagă între a agrava criza climatică sau a trece la energie curată, relatează Reutres.

"Acest lucru prezintă o încadrare extrem de limitată a provocărilor cu care ne confruntăm și minimalizează probleme precum securitatea energetică, accesul la energie și accesibilitatea energiei", a declarat Al Ghais. "De asemenea, aceasta defăimează pe nedrept industria ca fiind în spatele crizei climatice", a adăugat acesta.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și AIE, cu sediul la Paris, s-au confruntat în mod repetat în ultimii ani pe teme precum perspectivele cererii de petrol pe termen lung și investițiile în noi surse de aprovizionare cu hidrocarburi.

Această dispută are loc în contextul în care Emiratele Arabe Unite (EAU), unul dintre principalii producători OPEC, se pregătește să găzduiască la sfârșitul săptămânii summitul COP28 al ONU privind clima.

Al Ghais a declarat că OPEC va fi prezentă la discuțiile privind clima.

 

O predicție controversată

 

AIE consideră că cererea mondială de combustibili fosili va atinge un nivel maxim până în 2030, pe măsură ce tot mai multe mașini electrice ajung pe șosele, iar economia Chinei crește mai încet, în timp ce se orientează către o energie mai curată.

OPEC, condusă de facto de principalul exportator de petrol, Arabia Saudită, nu este de acord cu această predicție.

Arabia Saudită a descris astfel de predicții ca fiind "periculoase", afirmând că sunt adesea însoțite de apeluri la oprirea noilor investiții în petrol și gaze, ceea ce ar pune în pericol securitatea energetică.

 

Tehnologiile de captare a carbonului, criticate

 

În documentul publicat joi, AIE a criticat, de asemenea, tehnologiile de captare a carbonului.

"Industria trebuie să se angajeze să ajute cu adevărat lumea să își îndeplinească nevoile energetice și obiectivele climatice - ceea ce înseamnă că trebuie să renunțe la iluzia conform căreia cantitățile neverosimil de mari de captare a carbonului reprezintă soluția", se arată în declarația de pe site-ul AIE.

Emiratele Arabe Unite, a doua țară arabă care va găzdui summitul pe tema climei, după Egipt în 2022, a cerut, alături de alți producători de energie din Golf, ceea ce consideră o tranziție energetică mai realistă, în care combustibilii fosili și-ar păstra rolul de a asigura aprovizionarea cu energie, în timp ce industriile se decarbonizează.

Al Ghais a declarat că este regretabil faptul că AIE a numit tehnologiile precum captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS) o "iluzie", deoarece acestea au fost considerate în rapoartele Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice ca făcând parte din soluție.

"Adevărul care trebuie spus este simplu și clar pentru cei care doresc să îl vadă. Este acela că provocările energetice cu care ne confruntăm sunt enorme și complexe și nu pot fi limitate la o singură întrebare.", a declarat Al Ghais.

OPEC+, care grupează țările OPEC și aliați precum Rusia, a decis anul trecut că nu va mai folosi datele furnizate de AIE atunci când evaluează starea pieței petroliere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel