Nu este încă clar dacă compania a decis să meargă mai departe, potrivit unor discuții interne recente, conform Reuters, cu toate acestea, începând cu anul trecut, membrii Open AI au inițiat discuții despre diverse opțiuni pentru a rezolva problema lipsei cipurilor costisitoare destinate funcționării inteligenței artificiale pe care se bazează tehnologia.
Aceste opțiuni au inclus colaborarea mai strânsă cu alți producători de cipuri, inclusiv Nvidia, și, de asemenea, diversificarea furnizorilor săi dincolo de Nvidia.
OpenAI a refuzat să comenteze. Directorul general Sam Altman a făcut din achiziționarea mai multor cipuri AI o prioritate pentru companie. Acesta s-a plâns anterior de lipsa cipurilor grafice, o zonă dominată de Nvidia, care controlează peste 80% din piața globală a acestor tipuri de cipuri, cele mai potrivite pentru a rula aplicații de inteligență artificială.
Efortul companiei de a crea propriile cipuri vine de la costurile "amețitoare" asociate cu funcționarea hardware-ului necesar pentru a susține această tehnologie.
Începând cu 2020, OpenAI și-a dezvoltat tehnologiile de inteligență artificială generativă pe un supercomputer construit de Microsoft, unul dintre cei mai mari susținători ai săi, care utilizează 10.000 de unități de procesare grafică (GPU) de la Nvidia.
Interacțiunea clienților cu ChatGPT este destul de costisitoare pentru companie. Fiecare mesaj scris inteligenței artificiale costă aproximativ 4 cenți, potrivit unei analize făcute de analistul Stacy Rasgon. În cazul în care interacțiunile cu ChatGPT cresc la o zecime din scara căutării Google, ar necesita procesoare GPU în valoare de aproximativ 48,1 miliarde de dolari și cipuri în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari pe an pentru a le menține operaționale, este de părere analistul.
Dezvoltarea propriilor cipuri de inteligență artificială ar plasa OpenAI în rândul unui grup restrâns de mari jucători din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google și Amazon.com de la Alphabet, care au încercat să preia controlul asupra producerii cipurilor.
Deși nu este clar dacă OpenAI va merge mai departe cu un plan de a construi un cip personalizat acest lucru ar fi o inițiativă strategică majoră și o investiție grea care ar putea însemna costuri de sute de milioane de dolari pe an, potrivit experților din industrie.
Principalul susținător al OpenAI, Microsoft, dezvoltă, de asemenea, un cip personalizat de inteligență artificială pe care OpenAI îl testează, conform ziarului The Information. Totuși aceste planuri ar putea provoca o distanțare și mai mare între cele două companii.
Cererea de cipuri specializate pentru AI a crescut vertiginos de la lansarea ChatGPT anul trecut. Cipurile specifice, sau procesoarele AI, sunt necesare pentru a antrena și a rula cele mai recente tehnologii generative AI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...