OpenAI permite angajaților să vândă acțiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
OpenAI / FOTO: Unsplash
OpenAI / FOTO: Unsplash
OpenAI, compania din spatele ChatGPT, a dat undă verde angajaților săi pentru a vinde acțiuni în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari către grupul japonez SoftBank. Această tranzacție face parte dintr-o nouă ofertă publică de cumpărare, au declarat două surse pentru agenția Reuters. 

Directorul general al SoftBank, miliardarul Masayoshi Son, a continuat să manifeste un interes puternic pentru a crește participația conglomeratului japonez la OpenAI. Conform CNBC, care a publicat în premieră informația, Son a fost determinat să-și sporească participarea după ce SoftBank a investit 500 de milioane de dolari în cadrul ultimului ciclu de finanțare al OpenAI.

În octombrie, OpenAI a reușit să atragă fonduri în valoare de 6,6 miliarde de dolari, fiind evaluată la 157 de miliarde de dolari. Noua rundă de investiții va fi susținută din Vision Fund 2, al doilea fond major de investiții creat de SoftBank, conform unei alte surse. Angajații OpenAI au termen până pe 24 decembrie să decidă dacă participă la această ofertă, prețul acțiunilor fiind aliniat cu cel stabilit în cadrul rundei anterioare.

Popularitatea OpenAI 

Ascensiunea OpenAI, sprijinită și de Microsoft, a fost remarcabilă, atât prin valoarea companiei, cât și prin succesul produselor sale. Lansarea ChatGPT a atras rapid un public de 250 de milioane de utilizatori activi săptămânal, captând atenția globală.

De asemenea, Masayoshi Son a semnalat intenția de a economisi resurse pentru a „face următorul pas important” în ceea ce privește investițiile. Totuși, el nu a oferit detalii suplimentare despre planurile sale. Această dorință de extindere a implicat și achiziții în domeniul tehnologic, precum start-up-ul de cipuri Graphcore.

OpenAI și SoftBank

Nici OpenAI, nici SoftBank nu au oferit comentarii oficiale legate de tranzacție. Sursele citate de Reuters au dorit să rămână anonime, având în vedere că nu aveau autorizație să vorbească cu presa. În acest context, implicarea SoftBank semnalează o consolidare a poziției conglomeratului japonez în industria inteligenței artificiale, în tandem cu progresele spectaculoase ale OpenAI.

Această mișcare reflectă nu doar o oportunitate de capitalizare pentru angajați, dar și încrederea investitorilor mari în viitorul tehnologiilor avansate pe care OpenAI le dezvoltă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel