Aceste crize suprapuse cu care ne confruntăm au adus ele și oportunități sau doar probleme pentru mediul de business?
"Da. În general, se spune că atunci când există o problemă există și o oportunitate, pentru că există o nevoie de a rezolva problema. Gândirea și mentalitatea pe care noi o avem în cadrul firmei este de a căuta în fiecare problemă o oportunitate care se ascunde acolo. Eu cred, fără să exagerez sau să diminuez partea impactului negativ al acestor crize, pentru că sunt mai multe crize concomitent, că nevoia de adaptare și adaptarea în sine ne poate face mai buni și acum aș putea să o luăm pe rând.
Din perspectiva planificări, deci planificării lucrărilor, atât necesarul de resurse umane, cât și necesarul de materiale de construcții. Această criză duce la o mai bună organizare. Dacă înainte făceai această organizare ca o nevoie de un management bun, acum, buna organizare este una critică pentru a reuși să duci la bun sfârșit proiecte. Pe partea de scumpiri, de energie, dacă nu puţin acum doi ani discutam de problemele climatice si nu numai discutam demult de asta si au fost inițiative, iniţiative la nivel guvernamental, chiar la nivel mondial. Acum, prin scumpirea energiei, a devenit o nevoie a oricărui investitor să ia în calcul la modul cel mai serios, pentru că îi afectează exploatarea și costurile, cum să proiecteze și să execute soluții eficiente energetic.
În prima jumătate a acestui an au fost creșteri foarte mari pe cererea de sisteme eficiente energetic mai mult decât în ultimii ani. Apoi vorbim de criza de personalului din companii. Faptul că există această criză a determinat antreprenorii să gândească într-un mod mult mai aplicat si mult mai implicat politicii de resurse umane și de la momentul recrutării până la condițiile de muncă. Lucru care, în definitiv, produc un mare upgrade în cadrul companiilor referitoare la condițiile de muncă, drepturi salariale și condițiile de dezvoltare personală, atât tehnică, cât și din perspectiva lucrului în echipă. Aici cred că aceste nevoi, care acum sunt unele critice, determină schimbări foarte rapide în cadrul companiilor", a spus Cătălin Podaru.
Care sunt sectoarele din domeniile arhitecturii şi construcțiilor care au avut cel mai mult de suferit și care s-au adaptat cel mai rapid la aceste schimbări și la aceste provocări?
"Cele două direcții, a acestor sectoare, odată vorbim de arhitectură, inginerie, care este partea de proiectare și o altă partea de execuție, de construcție, ele sunt interconectate.
Impactul cel mai mare în primă fază a fost pe scumpirea materialul de construcții și a energiei, care pe mulți investitorii i-a făcut să intre într-o stare de așteptare și atunci, pe anumite zone, cel puțin din zona imobiliară privată, avem o rezervă simțită în a fi investitori. Asta cumva are un impact direct și asupra serviciilor de arhitectură și inginerie.
Acum, pe partea de servicii, trebuie să menționez un lucru care cumva a căzut pe planul doi. În raport cu scumpirea materialelor de construcții și blocajele fluxurile de aprovizionare. Și aici avem o presiune foarte mare. Toate aceste schimbări din piață, toate aceste scumpiri au dus la scăderea puterii de cumpărare. Si practic, de exemplu, noi am luat decizia la începutul lui februarie de a creşte toate salariile cu aproximativ 20%. Am făcut un calcul de risc şi am spus dacă noi suntem echipa si oamenii noştri au facturi mai mari cu 30% la energie, noi trebuie sa venim în întâmpinare şi asta am făcut atunci, pentru că a fost necesar să ții oamenii implicați și cumva să vin în preîntâmpinarea acestor șocuri care afectează echilibrul, până la urmă, al coșului familial", a explicat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump și criptomonedele: Un...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...