Ordin global de înghețare a activelor bulgăroaicei supranumită Regina Criptomonedelor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ruja Ignatova
Ruja Ignatova
O instanță din Marea Britanie a ordonat înghețarea globală a activelor bulgăroaicei supranumite Regina Criptomonedelor dar și ale asociaților săi din OneCoin.

Un tribunal din Marea Britanie a emis un ordin de înghețare globală a activelor deținute de Ruja Ignatova, cunoscută drept Regina Criptomonedelor, și de unii dintre asociații săi din schema frauduloasă OneCoin. Decizia vine la câteva luni după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și partenerii săi media au dezvăluit că promotorii schemei au investit milioane de dolari în proprietăți de lux în Dubai.

Un ordin global de înghețare a activelor

Un grup de investitori OneCoin, reprezentat de firma britanică de avocatură Mishcon de Reya LLP, a obținut un ordin de înghețare globală a activelor lui Ruja Ignatova și ale altor persoane asociate cu schema piramidală. Tribunalul Superior din Londra a emis această decizie, ca parte a unei cereri legale depuse de peste 400 de investitori care doresc despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza fraudei. Pe lângă Ignatova, ordinul vizează alte șapte persoane și două companii din Guernsey, utilizate de Ignatova pentru achiziționarea a două proprietăți în Londra.

„Acesta este un pas extrem de important pentru victimele care au căutat dreptate pentru frauda comisă împotriva lor”, a declarat Rhymal Persad, partener la Mishcon de Reya. „A durat mult timp să ajungem în acest punct, dar acest pas este esențial pentru a ne asigura că cei care se fac vinovați de aceste acte ilegale sunt trași la răspundere.”

Ignatova și averile sale ascunse

Ruja Ignatova, fondatoarea OneCoin, este acuzată de autoritățile internaționale de orchestrarea unei scheme piramidale în valoare de 4 miliarde de dolari, care a afectat peste 3,5 milioane de victime la nivel global. Ignatova a dispărut în 2018, la scurt timp după ce Departamentul de Justiție al SUA a pus-o sub acuzare pentru fraudă și spălare de bani.

Potrivit ICIJ, Ignatova a folosit o companie fantomă din Dubai, Oceana Properties Ltd., pentru a cumpăra un apartament de lux în valoare de 2,7 milioane de dolari într-un zgârie-nori cu vedere la Palm Jumeirah, un arhipelag de insule artificiale din Golful Persic. Investigația a mai dezvăluit că, la fel ca Ignatova, cel puțin 11 dintre asociații săi dețineau unele dintre cele mai exclusiviste proprietăți din Dubai în ultimii nouă ani.

Posibilitatea unui deznodământ tragic pentru Ignatova

Informații recente, obținute de partenerul media al ICIJ, Bird, sugerează că Ignatova ar fi fost ucisă pe un iaht în Grecia, la ordinul unui șef al mafiei bulgare. Aceste detalii au fost descoperite în urma unei percheziții efectuate de poliția din Sofia la locuința unui ofițer de poliție asasinat. Totuși, există și instituții media care pun sub semnul întrebării veridicitatea acestei versiuni.

Proprietăți de lux achiziționate prin intermediul OneCoin

În cadrul unei investigații denumite „Dubai Unlocked”, coordonată de Organized Crime and Corruption Reporting Project și publicația norvegiană E24, s-a descoperit că Ignatova și asociații săi au investit în mod activ în piața imobiliară de lux din Dubai. Datele obținute din registrele funciare confidențiale ale Dubaiului, furnizate de Centrul pentru Studii Avansate de Apărare din Washington D.C., au dezvăluit că, pe lângă Ignatova, și co-fondatorul OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, deținea proprietăți valoroase în Dubai. Greenwood, care execută în prezent o pedeapsă de 20 de ani în SUA pentru implicarea sa în schema OneCoin, a refuzat să răspundă întrebărilor partenerilor ICIJ.

De asemenea, Kari Wahlroos, un om de afaceri finlandez care s-a prezentat ca „ambasadorul european” al OneCoin la evenimentele promoționale organizate de companie, a fost și el identificat ca proprietar de apartamente în Dubai. Wahlroos, care nu a fost pus sub acuzare, a declarat pentru radiodifuzorul finlandez YLE că nu avea cunoștință despre utilizarea companiei pentru spălarea de bani, susținând că nu a avut niciodată „vreun ban legat de OneCoin.”

Înghețarea activelor: Eficacitate incertă

Deși ordinul de înghețare a activelor este destinat să împiedice vânzarea sau transferul acestora de către inculpați, eficacitatea sa este incertă. Ordinul ar putea să nu fie aplicabil decât dacă instanțele din țările în care se află activele recunosc și aplică decizia britanică. Jonathan Levy, un avocat care reprezintă alte victime ale fraudei OneCoin, a declarat pentru ICIJ că este sceptic în privința impactului ordinului, având în vedere că „nimeni nu știe unde se află Ignatova”. El a menționat că există active în valoare de 2 miliarde de dolari legate de schema OneCoin care nu au fost încă „descoperite” și care, cel mai probabil, nu se află în Anglia, unde înghețarea activelor ar avea cel mai mare impact.

În 2019, după ce mai multe bănci au semnalat tranzacții suspecte legate de „Cryptoqueen” și companiile sale, compania Oceana Properties a finalizat vânzarea apartamentului de lux al Ignatovei din Dubai. Această vânzare subliniază complexitatea și extinderea schemelor de spălare de bani asociate cu OneCoin și dificultatea recuperării activelor frauduloase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel