Ordinul MF care va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Camera Consultanților Fiscali atrage atenția asupra unui ordin al Ministerului Finanțelor apărut în decembrie 2024 în Monitorul oficial, care va schimba modul în care ANAF interpretează legislația, atunci când aceasta este neclară și generează disfuncționalități. Comunicatul poate fi citit în rândurile de mai jos.

Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024 a fost publicat pe 20 decembrie 2024 în Monitorul oficial, fiind un răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali prin Uniunea Profesiilor Liberale din România.


Acesta schimbă modul în care Ministerul Finanţelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci cand aceasta este neclară ori generează disfuncționalități.

Concret, Camera Consultanților Fiscali va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a exista o interpretare unitară a legislației și mai ales pentru cunoașterea interpretării și aplicarii corecte de către ambele părti implicate – ANAF și contribuabili.

 

„Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat îninteres public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevarată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili, iar acesta reprezinta un prim pas important spre o administratie fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă”, declară Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

 

Un efect pozitiv al acestei colaborări transparente este faptul că și la nivelul organelor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se va reduce semnificativ posibilitatea de a face interpretări diferite ale legislației, ceea ce va ajuta mediul de afaceri.

Unele amnistii fiscale, cum au fost cele privind diurnele transportatorilor și tichetele cadou, au apărut ca efect al legislației neclare.

 

Cum va funcționa colaborarea Camerei Consultanților Fiscali cu ANAF

 

Concret, când apar probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legii, semnalate și prezentate de consultanți, acestea vor fi analizate și fundamentate de CCF, iar soluțiile și propunerile de clarificare elaborate vor fi transmise la Ministerul Finanțelor sau la aparatul central ANAF, în funcție de problematică.

Solicitarea, precum și răspunsul primit, vor fi publicate pe site-ul (www.ccfiscali.ro), în termen de maximum 30 de zile de la primirea răspunsului,

De asemenea, soluțiile respective vor fi explicate și diseminate cu membrii în cadrul cursurilor de pregătire profesională pe care le organizăm.

 

Noul ordin repară o ruptură care s-a produs în 2021

 

Pe fondul unei asistențe fiscale directe a contribuabililor care suferea de multă vreme de o ineficiență cronică, prin Ordinul 1233/2021 a fost produsă o ruptură aproape totală, pe de o parte între minister și structurile de asistență ale ANAF și, implicit, între minister și contribuabili, iar pe de altă parte între minister și organismele profesionale.

„Practic, în 2021 s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanțelor spre structurile de asistență a contribuabililor din teritoriu sau spre structurile de specialitate din ANAF central, într-un moment în care aceste structuri teritoriale sau centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacității lor funcționale, fiind extrem de rarefiate numeric și, mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate și ele doar ca un simplu contribuabil”, afirmă Doru Dudaș.

 

Drept consecință, solicitările și propunerile acestora de clarificare a unor aspecte legislative interpretabile, de aplicabilitate generală, au fost transmise spre soluționare la unitățile fiscale teritoriale ale ANAF, care însă nu le puteau nici ele soluționa tocmai pentru că problemele de interpretare semnalate erau de aplicabilitate generală, fără a fi identificat un anumit contribuabil, iar un asemenea raspuns nu mai era de competența asistenței ANAF și, practic, se intra într-un veritabil cerc vicios în detrimentul contribuabililor.

Noul Ordin (6649/2024) a eliminat aceasta restricție privind raporturile Ministerului cu organismele profesionale, reconsiderându-le, practic, ca pe un partener profesional și instituțional care va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare și aplicare unitară a legislației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel