Ordonanța pe energie, modificată oficial: Sunt vizați toți consumatorii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Totul este pe categorii de consumatori
Totul este pe categorii de consumatori
Printre modificările aduse regulilor de aplicare a schemei ce stabilește tarife reduse la gaze și electricitate se regăsește și extinderea plajei clienților casnici ce vor beneficia de cel mai mic preț plafonat la energie electrică, iar perioada în care se aplică schema se prelungește până în 2025.

Să o luăm cu începutul. În primul rând, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică rămâne de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat până la sfârșitul anului de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv.

În al doilea rând, legea extinde lista beneficiarilor schemei de plafonare, după cum urmează: 

-  clienții casnici cu un consum lunar cuprins între 0-100 kWh inclusiv;

- clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale pentru efectuarea diferitelor tratamente, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;

- clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, dacă urmează o formă de învăţământ. Se face tot în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;

- aceeași regulă este prevăzută și pentru clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani dacă urmează o formă de învățământ.

În al treile rând, prețul plafonat va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, prețul plafonat la curent rămâne 0,80 lei/kWh, pentru consumul cuprins între 100,01 și 255 kWh, iar consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna, întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.

Și nu în ultimul rând, prețul plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

- întreprinderile mici şi mijlocii;

- operatorii de servicii de utilități publice și cei regionali;

- operatorii economici din domeniul industriei alimentare;

- autorităţile şi instituţiile publice locale;

- institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Același preț plafonat la electricitate, de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica pentru consumul integral al spitalelor publice şi private.

În ceeae ce privește prețul plafonat la gaze, regulile rămân, de principiu aceleași, doar că se vor aplica pentru consumul realizat până în 31 martie 2025: 

- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;

- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, de prețul de maximum 0,37 lei/kWh vor beneficia și clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale, precum și cei din cadrul sistemelor de distribuție închise, precizează Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel