Ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie, dezbateri în Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Senatul Romaniei
Senatul Romaniei
Urmează dezbateri în Parlament pe ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie şi proiectul legii CSM.

Noua ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie urmează să ajungă săptămâna aceasta în dezbaterea Senatului. Potrivit actului normativ, nivelul de consum lunar până la care preţul va fi plafonat a fost redus la 255 de KWh în cazul curentului electric. Intenţia executivului este ca oamenii să încerce să facă economie în perioada care vine. Astfel, clienţii casnici vor achita 80 de bani pentru un kilowatt dacă au un consum între 100 şi 255 de KWh, iar la un consum de până la 300 de KW, diferenţa de la 255 este taxată la preţul din contract. Şi tot la Parlament, în comisia specială pentru noile legi ale justiţiei, încep luni dezbaterile pe articole la proiectul legii Consiliului Superior al Magistraturii. Se aşteaptă dezbateri mai aprinse, după ce atât opoziţia, cât şi reprezentanţi ai sistemului judiciar au criticat deja şi proiectele şi calendarul rapid al discuţiilor, informează Rador.

Principalele elemente din noile legi ale justiţiei sunt unt total acord cu recomandările din raportul MCV şi deciziile CCR, fiind şi un obiectiv în cadrul PNRR de care depinde aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, a arătat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: "Am luat în analiză şi introdus în legi observaţii din rapoartele MCV şi ale Comisiei de la Veneţia şi numai timpul sau mai bine spus lipsa sa, precum şi presiunea calendarului convenit atât intern, cât şi comisia nu am mai făcut posibil o consultare formală, alta a Comisiei de la Veneţia. Noi nu am evitat Comisia de la Veneţia, am făcut tot ceea ce se putea face în acest an, adică am scos proiectul de pe un drum înfundat şi l-am dus până aici pe masa dumneavoastră, ţinând cont de recomandările menţionate în rapoarte, inclusiv ale comisiei de la Veneţia."

Din opoziţie, deputatul USR Stelian Ion a susţinut că România a îndeplinit demult condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Stelian Ion a criticat conţinutul legilor, dar şi procedura accelerată de dezbateri.

Stelia Ion: "Se doreşte ca dezbaterile parlamentare să fie comprimate foarte mult, pe o durată care să fie mai scurtă, chiar de o lună de zile. Bineînţeles, ne dorim toţi intrarea în Shengen, dar să fie foarte clar, condiţiile pentru intrarea în Schengen le îndeplinim demult. A lega legile justiţiei de intrarea în Schengen şi a grăbi acest proces legislativ sub acest pretext cred că este profund greşit."

Pe de altă parte, la Senat este de aşteptat să înceapă discuţiile asupra ordonanţei de urgenţă privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, prin care a fost extinsă perioada de valabilitate a ordonanţei cu un an, până la 31 august 2023.

 

Citeşte şi: Ciucă, schimbare radicală de discurs. De la ”nu avem probleme la iarnă” la ”ne așteaptă o iarnă foarte grea”

 

Cu nu mai mult de o lună în urmă guvernanții, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, ne spuneau să stăm liniștiți că România nu va avea probleme la iarnă. Acum, același premier ne previne că nu este de glumit cu ceea ce va urma.

După ce ieri șeful guvernului ne îndemna să facem economie de energie electrică, azi, Ciucă le-a spus oamenilor veniţi la Ţebea, pentru a-l comemora pe Avram Iancu, că trecem printr-o perioadă a incertitudinii şi nesiguranţe şi că ”avem în faţă o iarnă grea pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune şi responsabilitate”.

Ministerele de resort afirmau și acestea că România nu are probleme cu rezervele de gaze, că suntem în parametri privind asigurarea umplerea depozitelor pentru la iarnă și, totodată, că țara noastră nu este atât de dependentă de gazul rusesc deoarece are resurse proprii și lăudau demararea exploatări gazelor din Marea Neagră din perimetrul Midia  de către Black Sea Oil & Gas (BSOG).

”Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, se spunea în iunie intr-un comunicat al BSOG.

”Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare țării noastre și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani” a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Azi în schimb, același premier afirmă că: " Avem o iarnă grea în faţă pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune, echilibru şi responsabilitate. Nu va fi uşor, dar România va reuşi să depăşească toate aceste greutăţi, pentru că suntem pregătiţi pentru orice scenariu. În acelaşi timp nu suntem singuri. Suntem în NATO şi UE (referire la războiul din Ucraina n.r.)”.

În contextul în care la adunarea de la Ţebea erau prezenţi şi membri ai partidului AUR, care se manifestau zgomotos, premierul a amintit de "majoritatea tăcută" a românilor, despre care "rar se vorbeşte de la tribuna puterii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel