Orice erupție a Muntelui Fuji poate paraliza Tokyo în decurs de 3 ore

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Muntele Fuji, cel mai cunoscut vulcan din Japonia, va fi închis excursioniştilor în această vară pentru a preveni răspândirea noului coronavirus
Muntele Fuji, cel mai cunoscut vulcan din Japonia, va fi închis excursioniştilor în această vară pentru a preveni răspândirea noului coronavirus
Orice erupţie majoră a Muntelui Fuji ar provoca o ploaie de cenuşă atât de intensă încât întreaga reţea de transporturi din capitala Tokyo ar fi paralizată în decurs de trei ore, conform unui raport emis de o comisie guvernamentală din Japonia, citat marţi de Reuters.

Potrivit simulărilor prezentate de comisia guvernamentală niponă, chiar şi cantităţi mici de cenuşă emanată în urma unei astfel de erupţii ar face imposibilă circulaţia trenurilor de suprafaţă din capitala Tokyo, aflată o distanţă de circa 100 de kilometri nord-est de vulcan şi ar exercita presiune asupra liniilor de înaltă tensiune. Totodată, câţiva centimetri de cenuşă ar înfunda filtrele centralelor electrice, iar vizibilitatea ar scădea la zero.

Kim-Jong Un are cu totul alte probleme decât Covid-19

O erupţie de amploare a Muntelui Fuji ar putea continua două săptămâni, fapt luat în calcul de comisie în estimările sale.

Muntele Fuji a erupt ultima oară în urmă cu peste 300 de ani, dar este activ şi ocazional trece prin perioade de activitate care produc chiar şi câteva sute de seisme pe lună.

"Trebuie luate măsuri atât pentru intervenţii de urgenţă cât şi pentru recuperarea pe termen lung", a scris Toshitsugu Fujii, profesor emerit la Universitatea din Tokyo şi directorul comisiei, într-un raport publicat marţi.

"Trebuie luate măsuri acum; a aştepta până la momentul unei erupţii va fi prea târziu", a declarat Fujii la postul public de televiziune NHK.

Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică şi este afectată frecvent de cutremure şi erupţii vulcanice.

În 2014, Japonia a suferit cel mai grav dezastru vulcanic în peste 90 de ani, când un vârf pe care se aflau numeroşi excursionişti a erupt fără niciun avertisment, omorând 63 de persoane.

Japonia are 110 vulcani activi şi monitorizează aproximativ jumătate dintre aceştia, însă cercetătorii susţin că bugetul pentru această activitate a fost întotdeauna mai mic decât cel pentru cutremure şi au avertizat de asemenea că echipamentul este insuficient.

Dintre cele nouă erupţii vulcanice majore care au avut loc în Japonia din 1977, cea mai îndelungată avertizare a fost de o săptămână. Majoritatea au fost date cu doar câteva ore înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel