Originea COVID. S-a găsit PACIENTUL ZERO. China refuză o nouă anchetă

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Reizbucnește bătălia între Occident și China pe tema pandemiei
Reizbucnește bătălia între Occident și China pe tema pandemiei
Ipoteza potrivit căreia virusul care a provocat COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China considerat epicentrul pandemiei și unde s-a descoperit primul caz, în decembrie 2019, face parte din ipotezele "probabile", spune şeful misiunii care a anchetat originea pandemiei, transmite AFP.

"Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren în timp ce preleva probe se încadrează într-una din ipotezele probabile. Acolo, unde virusul trece direct de la lilieci la oameni", a declarat pentru postul public a televiziunii daneze, TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale alcătuite din oameni de ştiinţă, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea COVID-19.

Într-un documentar intitulat "Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China", omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan şi s-a exprimat într-un mod foarte critic la colegilor săi din China, care au refuzat discuții detaliate pe această temă. "Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a menţiona ipoteza laboratorului în raport", a afirmat Embarek.

De altfel, China a respins solicitarea OMS pentru o nouă anchetă pe teritoriul ei destinată aflării originii COVID-19, cerând o abordare "ştiinţifică" şi "non-politică". Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului în ultimele ore în legătură cu pandemia, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii.

Citește și Plantă banală suprimă virusul SARS-CoV-2. O știe toată lumea

OMS a îndemnat toate ţările să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al afacerilor externe, într-o conferinţă de presă online. "Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China-OMS", a subliniat el. Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. El consideră "extrem de improbabil" ca virusul să provină dintr-un laborator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel