Publicitate
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior poartă discuţii la Chişinău cu Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, cu premierul Pavel Filip, cu ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria sprijină politica Parteneriatului Estic care implică şi Moldova în relaţia sa cu UE, dar acest parteneriat trebuie să se bazeze pe respect reciproc şi nu ar trebui să fie folosită pentru implicarea în politica internă ale ţărilor participante la program, nici pentru a da lecţii continuu, ceea ce duce doar la alienare.
Moldova este considerată de Ungaria - a continuat ministrul - un partener foarte important, deoarece poate servi ca o punte de legătură între integrarea europeană şi Uniunea Economică Euroasiatică, şi este uşor de evaluat faptul că interesul pragmatic al UE este de a stabili o cooperare economică bazată pe respect reciproc şi interese între cele două blocuri.
Citește și: Mike Pompeo: SUA trebuie să se implice mai mult în Europa Centrală
"Respectăm politica Republicii Moldova de promovare a intereselor sale naţionale şi, din acest motiv, o ajutăm la dezvoltarea sistemului său instituţional de politică externă" - a continuat Péter Szijjártó. El a declarat că s-a convenit asupra cooperării dintre Institutul Diplomatic din Republica Moldova, recent înfiinţat, şi Institutul Ungar de Afaceri Externe şi Comerţ şi marţi, partea ungară a oferit o donaţie de carte diplomatică Institutului Diplomatic în valoare de 320.000 forinţi (4.770 lei).
"Am blocat de mai multe ori UE - de obicei împreună cu colegii români - în ceea ce priveşte criticile inutile la adresa Moldovei şi nu susţinem suspendarea de către Bruxelles a transferului de resurse macrofinanciare către Republica Moldova. A anunţat că Ungaria susţine participarea Moldovei ca observator la cooperarea China-Europa Centrală 16 + 1" - a declarat ministrul. Politicianul a anunţat că, potrivit unui acord, companii ungare cu finanţare chineză vor realiza lucrări pentru implementarea dezvoltării managementului apelor în Republica Moldova.
Péter Szijjártó a reamintit că anul trecut valoarea exporturilor ungare în Moldova a depăşit 100 milioane de euro, iar OTP Bank a achiziţionat majoritatea acţiunilor a celei de-a patra bănci din Moldova, astfel că cea mai mare bancă ungară va deveni în curând al patrulea jucător de pe piaţa bancară din Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Republica Moldova se bazează pe...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
Redacţia DC Business vă urează...
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...
Grupaj de ştiri.
BRD a transmis o notificare...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.