Pâinea se scumpește. ”Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea?”
Autor: Cristina Alexandrescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pâinea urmează să se scumpească din această lună. 

Majorarea tarifelor la electricitate, gaze naturale, a costurilor cu materia primă și forța de muncă duce, potrivit producătorilor din industria de morărit și panificație, la scumpirea pâinii. 

”Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel. Pe lângă toate acestea, am primit notificări de la furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru a ne informa că majorează tarifele cu 25%. Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? Dacă, înainte, o pâine costa cât o ţigară, trebuie să coste şi de aici încolo cât costă o ţigară. (...) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict făcute pe brutăria ROMPAN - Proiect Service - ne arată că acesta este intervalul la care trebuie să ne referim. Sigur, dacă un produs costă 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva”, a explicat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociaţiei de la INDAGRA.

În ceea ce privește prețul covrigilor, acesta subliniază că majorarea cu 50 de bani e ”pic mai mare decât trebuia”, un covrig ajungând să coste 1,5 lei, de la 1 leu. 

Cu privire preţul actual al materiei prime, reprezentantul brutarilor afirmă că anul acesta preţul s-a majorat semnificativ, până la 850 lei/tona de grâu, faţă de 650 de lei/tonă în 2017.

De asemenea, unul dintre subiectele cele mai dureroase pentru industria de morărit şi panificaţie, şi nu numai, este cel legat de deficitul forţei de muncă, despre care preşedintele ROMPAN vorbeşte de câţiva ani buni, dar care devine tot mai acut în ultima perioadă. ”Situaţia este ceva mai bună decât va fi anul viitor. Adică, este mai proastă decât anul trecut şi anul viitor cred că va fi şi mai proastă. Avem aceste probleme cu forţa de muncă nu numai noi în sector. Vorbim aici de toată industria alimentară şi, cred, toată economia ţării are aceeaşi problemă. Soluţia de redresare a situaţiei ar fi aceea de a plăti salarii care să îi determine pe români să rămână în ţară. Concret, un salariu ar trebui să fie undeva la 1.000 de euro sau cât îi rămân unui conaţional în Spania, Italia sau unde munceşte, minus cheltuielile pe care le are cu cazarea şi celelalte. Fără salarii mari, nu putem sta de vorbă despre stabilitatea forţei de muncă şi despre asigurarea forţei de muncă. În al doilea rând, este necesar, din punct de vedere educaţional, să lucrăm foarte mult cu Ministerul Învăţământului, cu Ministerul Agriculturii, cu liceele agricole, astfel încât să putem găsi tineri care să intre în aceste şcoli şi să-i atragem”, a precizat Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...


pixel