Riscă România suspendarea fondurilor europene? Ce spune ministrul Finanţelor
O eventuală suspendare a...
Johnson Matthey avertizează: cererea pentru metalele din grupul platinei ar putea scădea semnificativ dacă tensiunile comerciale globale afectează producția auto
După mai bine de un deceniu de deficit, piața paladiului urmează să se echilibreze în 2025, pe fondul scăderii cererii cu 6%, în contextul reducerii producției de vehicule pe benzină și a intensificării reciclării în China. Este concluzia unui raport publicat de Johnson Matthey, unul dintre cei mai mari producători de catalizatori auto din lume.
Cererea de PGM sub semnul întrebării
Prognozele pentru metalele din grupul platinei (PGM) – platină, paladiu și rodiu – rămân incerte în acest an. Introducerea de tarife comerciale de către SUA și eventualele măsuri de retorsiune ar putea reduce considerabil utilizarea acestor metale în industria auto și aplicațiile industriale, avertizează Johnson Matthey.
„Ne așteptăm deja ca utilizarea PGM în vehicule să scadă cu 5% în 2025. Dacă tarifele duc la reducerea producției auto, acest declin s-ar putea accentua. Vânzările mai slabe de mașini ar însemna, de asemenea, mai puține autoturisme vechi scoase din uz și, implicit, o scădere a ofertei secundare prin reciclare”, a declarat Rupen Raithatha, director de cercetare de piață la Johnson Matthey.
Paladiul: echilibru fragil între reciclare și declinul cererii
În cazul paladiului, creșterea reciclării auto în China va majora oferta secundară cu 4%, chiar dacă volumul de deșeuri metalice rămâne scăzut în alte regiuni. Această evoluție va compensa o scădere estimată de 4% în producția minieră din Africa de Sud și SUA.
Totuși, cererea auto pentru paladiu va scădea, din cauza declinului continuu al vehiculelor pe benzină – principalele utilizatoare ale acestui metal în catalizatori. Impactul se va resimți și asupra cererii investiționale, într-un context economic tensionat.
Platină: al treilea an consecutiv de deficit
Piața platinei se va confrunta cu un nou deficit important în 2025, pentru al treilea an la rând, potrivit raportului. Producția minieră va scădea cu 3%, din cauza dificultăților de extracție din Africa de Sud, în timp ce oferta secundară se va contracta în toate regiunile, cu excepția Chinei.
Utilizarea platinei în industria auto este așteptată să se reducă cu 5%, după nivelul record atins în 2024, în condițiile în care vehiculele electrice pe baterii câștigă cotă de piață atât în segmentul autoturismelor, cât și în cel al camioanelor.
Rodiul rămâne în deficit, dar și el pierde teren
În ceea ce privește rodiul, Johnson Matthey estimează un nou an de deficit, cu o scădere simultană de 1% a cererii și a ofertei, cauzată de diminuarea extracției miniere și a consumului din sectorul auto.
În timp ce paladiul își regăsește echilibrul pentru prima dată după mai bine de un deceniu, întregul ecosistem PGM se află sub presiunea tranziției energetice și a politicilor comerciale globale. Scăderea cererii din industria auto – principalul consumator de PGM – va afecta atât prețurile, cât și lanțurile de aprovizionare, în special în cazul țărilor producătoare precum Africa de Sud și Rusia. Investitorii vor urmări cu atenție evoluțiile din piețele auto și ale tarifelor internaționale în lunile următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...
Comisia Europeană propune...
Casa Albă susține că a semnat...
Angajații din România pot...