Palatul Cotroceni, iar în reparații capitale. Înghite milioane de euro anual

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni este o clădire foarte costisitoare, indiferent de cât și-ar drămui de bine cheltuielile Administrația Prezidențială. Dincolo de costurile de funcționare a Adminsitrație, clădirile ansamblului prezidențial înghit în fiecare sume consistente pentru reparații. Dincolo de reparațiile curente, în fiecare an sunt alocați bani pentru reparații capitale la unul sau altul dintre corpurile palatului. Cheltuieli mari sunt presupuse și de funcționarea Muzeului Național Cotroceni, chiar dacă acesta obține și venituri proprii.

Bugetul Administrației Prezidențiale cuprinde, pe lângă secțiunea de reparații curente și una reparații capitale. Astfel, pe lângă schimbatul unei prize sau înlocuirea unor țevi, în fiecare an au existat reperații majore la Palatul Cotroceni. Astfel, în 2015 s-au cheltuit 1.560.000 de lei pentru reparații curente și 466.000 de lei pentru cele capitale, iar în 2016 1.366.000 de lei, respectiv 440.000  de lei. În 2017, costurile reparațiilor capitale le-au depășit pe cele pentru reparațiile curente,  1.126.000 de lei față de 918.000 de lei.

Cât au costat reparațiile lui Iohannis

Șantierul de la Palatul Cotroceni a ajuns la un vârf în 2018 când au fost alocați 1.975.000 pentru reparații capitale și 1.369.000 de lei pentru reparații curente.  Pentru 2019 însă, bugetul este considerabil redus, semn că Iohannis începe să termine ce avea de reparat prin curte. Pentru reparații capitale sunt  alocați 900.000 de lei, adică o reducere 54,3%, dintre majoritatea va merge către una dintre clădirile administrative ale Cotrocenilor, iar pentru cele curente 1.010.000, mai mici cu 26,22% decât cele din anul precedent. Astfel, pentru mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis, doar 11.130.000 de lei din bugetul Administrației Prezidențiale au mers doar pentru a ține clădirile palatului în picioare.

Citește și: REMANIERE. Klaus Iohannis îi refuză pe Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer

De  altfel, Iohannis nu și-a ascuns nemulțumirea față de modul în care arătau Cotrocenii la preluarea mandatului de la predecesorul său, Traian Băsescu. ”Spațiile în care funcționează efectiv Administrația au fost neglijate foarte mult timp. Din detalii mici, dar și din disfuncționalitățile evidente, se vede că pentru instituția de la  Cotroceni, administrația nu a contat. Aspectul de ansamblu este al unui spațiu neglijat”, scria președintele în cartea sa ”Primul pas”, apărută în 2015.

Ciuperca și Varvara

Băsescu poate invoca în apărarea sa faptul că s-a plâns de mai multe ori Guvernului că nu-i dă bani pentru reparații, dar a reușit totuși să bage palatul în reparații generalizate în 2011. Totuși, Băsescu a trebuit să mai aloce în 2013 bani pentru a scăpa zidurile vechi de o ciupercă ce se încuibase în ele. Nici pentru Iohannis nu au mers toate ca pe roate. Când ”ctitorii” metroului din Drumul Taberei au scăpat-o slobodă la suprafață pe celebra freză Varvara, la sfârșitul anului 2015, a fost afectată și rețeaua de alimentare cu apă a Palatului Cotroceni. Reparațiile au fost însă plătite de constructorul metroului.

O cheltuială mare este reprezentată și de Muzeul Național Cotroceni, care ocupă aripa veche a Palatului și care este aflat sub oblăduirea Președinției. Bugetul muzeului este distinct de cel al Administrației Prezidențiale propriu-zise, iar cheltuielile de întreținere specifice unui muzeu cu exponate vechi și valoroase nu sunt mici. De exemplu, în 2019 suma alocată va fi de 6 milioane de lei, în creștere față de cele 5.326.000, primite în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel