Pâmântul nu a fost mereu rotund. O concluzie palpitantă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Arăta mai degrabă ca un cartof
Arăta mai degrabă ca un cartof
O echipă internațională de cercetători a stabilit, cu ajutorul unui program de simulare pe calculator, că în urmă cu vreo 4,5 miliarde de ani, în faza timpurie de formare a Pământului, planeta noastră albastră nu era rotundă cum o știm astăzi.

Studiul, preluat de National Geographic, îi va bucura, probabil, pe adepții teoriei privind Pământul plat. Autorii lucrării demonstrează că Terra nu a avut dintotdeauna forma actuală. Într-un trecut foarte îndepărtat, ea arăta mai degrabă ca un cartof, o minge de rugby sau un frisbee, discul acela de plastic de vreo 20-25 centimetri cu care se joacă nu doar copiii, dar și adulții.

Această formă neobișnuită putea fi efectul vitezei foarte mari de rotire a planetei noastre și al distanței relativ mici la care se afla pe atunci tânăra Lună. Conform teoriei general acceptată, cu vreo 4,5 miliarde de ani în urmă, Pământul a intrat în coliziune cu un obiect de dimensiuni impresionante. În urma acestei catastrofe, o parte de material din Terra s-a desprins și astfel s-a format Luna.

Potrivit noului model, tânărul satelit natural al planetei noastre se afla atât de aproape de Pâmânt, încât exercita o extrem de puternică și stranie influență. Cercetătorii afirmă că, în acea fază, Luna se situa de 30 de ori mai aproape de noi decât în prezent. Calculele efectuate au arătat că această apropiere af fi distrus echilibrul dintre Terra și deplasarea orbitală a satelitului natural. Acest lucru a obligat planeta noastră se se rotească atât de repede, încât s-a lăbărțat.

Citește și Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe (VIDEO)

Oamenii de știință consideră că acela a fost momentul în care Terra ”s-a trezit, practic, din amorțeală”: s-a declanșat activitata vulcanică și, odată cu ea, a început un proces ”transformare dramatică”, formarea reliefului. ”În primele zeci de milioane de ani, istoria Pământului a fost cu adevărat palpitantă. A fost o lume total diferită față de ceea ce oamenii își imaginează”, spune coautorul studiuliu, Simon Lock, de la California Institute of Technology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel