Studiul, preluat de National Geographic, îi va bucura, probabil, pe adepții teoriei privind Pământul plat. Autorii lucrării demonstrează că Terra nu a avut dintotdeauna forma actuală. Într-un trecut foarte îndepărtat, ea arăta mai degrabă ca un cartof, o minge de rugby sau un frisbee, discul acela de plastic de vreo 20-25 centimetri cu care se joacă nu doar copiii, dar și adulții.
Această formă neobișnuită putea fi efectul vitezei foarte mari de rotire a planetei noastre și al distanței relativ mici la care se afla pe atunci tânăra Lună. Conform teoriei general acceptată, cu vreo 4,5 miliarde de ani în urmă, Pământul a intrat în coliziune cu un obiect de dimensiuni impresionante. În urma acestei catastrofe, o parte de material din Terra s-a desprins și astfel s-a format Luna.
Potrivit noului model, tânărul satelit natural al planetei noastre se afla atât de aproape de Pâmânt, încât exercita o extrem de puternică și stranie influență. Cercetătorii afirmă că, în acea fază, Luna se situa de 30 de ori mai aproape de noi decât în prezent. Calculele efectuate au arătat că această apropiere af fi distrus echilibrul dintre Terra și deplasarea orbitală a satelitului natural. Acest lucru a obligat planeta noastră se se rotească atât de repede, încât s-a lăbărțat.
Citește și Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe (VIDEO)
Oamenii de știință consideră că acela a fost momentul în care Terra ”s-a trezit, practic, din amorțeală”: s-a declanșat activitata vulcanică și, odată cu ea, a început un proces ”transformare dramatică”, formarea reliefului. ”În primele zeci de milioane de ani, istoria Pământului a fost cu adevărat palpitantă. A fost o lume total diferită față de ceea ce oamenii își imaginează”, spune coautorul studiuliu, Simon Lock, de la California Institute of Technology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...