Până când va crește indicele ROBOR? Dan Suciu (BNR) oferă RĂSPUNSUL corect
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Starea de incertitudine face dificilă o estimare corectă
Starea de incertitudine face dificilă o estimare corectă
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a vorbit despre creșterea indicelui ROBOR, subliniind că ”putea fi și mai rău”. 

”Suntem într-o creștere de inflație, vedem asta peste tot, recorduri de inflație în toată lume, în țările europene, în Statele Unite. Probabil că ROBOR-ul va mai crește o lună două, până când, în anticiparea noastră, ajungem la un maximum în ceea ce înseamnă inflație. Nu știu să vă spun nivelul”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 

Întrebat dacă, așa cum estimează unii analiști, acest maxim va fi atins în doi ani, reprezentatul BNR a negat o astfel de ipoteză. 

”NU, nu credem asta. Noi credem că maximum de inflație va fi undeva în această primă parte a anului, după care nu spunem că va scădea brusc, dar va fi un nivel ceva mai redus, poate la nivelul acesta, dar nu la niveluri mai ridicate. El nu va mai atinge nivelurile de la jumătatea acestui an. Aceasta este estimarea noastră. Firește, dacă nu apar elemente noi”, a precizat Dan Suciu pentru Realitatea TV, 

Rugat să dezvolte un pic ultima idee exprimată, purtătorul de cuvânt al BNR a menționat, în primul rând, că ”suntem într-o incertitudine extraordinară. În privința elementelor noi, poate fi vorba de prețuri la carburanți, criză de petrol, pot apărea o serie de elemente care să ne afecteze. Și nu vreau să fiu pesimist, dar se poate mult mai rău decât este în prezent”, a adăugat Dan Suciu. 

Citește și Criză peste criză! Adrian Vasilescu (BNR): ”Îi dau dreptate șefei FMI”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a comentat o recentă declarație a șefei Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, potrivit căreia ”ne confruntăm cu o criză peste criză”. Oficialul BNR spune, în acest context, ce se va întâmpla în următorii doi ani. 

”Noi suntem în criză din 2020. O criză vine așa, ca o turbulență, ca o furtună peste economii. Crizele sunt rare, dar ele durează. Așa că îi dau dreptate șefei FMI, care, plecând de la faptul că am intrat în criză în 2020, ea spune că nu vom ieși din criză nici în 2023”, a declarat Adrian Vasilescu pentru Realitatea TV. 

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat că ”singura măsură pe care o poate lua, la ora actuală, Banca Națională ca și orice bancă centrală din lumea asta, poate fi exprimată într-un singur cuvânt: DOZAJUL. Adică trebuie să nimerească dozajul exact al politicii sale monetare, în așa fel încât să lovească inflația, dar fără a lovi, în același timp, și creșterea economică”, a explicat Vasilescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel