PANĂ totală de curent în Liban. S-a terminat combustibilul
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Durează deja de aproape o zi
Durează deja de aproape o zi
Libanul este afectat de o pană totală de curent începând de sâmbătă, după încetarea activităţii a două centrale electrice importante ca urmare a lipsei combustibilului, a anunţat compania naţională Electricite du Liban (EDL), relatează AFP.

Afundată într-o criză fără precedent, descrisă de Banca Mondială drept una dintre cele mai grave din istoria lumii după 1850, ţara se confruntă de luni de zile cu raţionalizarea draconică a energiei electrice - care a culminat cu peste 22 de ore pe zi - şi cu dificultatea de a importa combustibil pe fondul unei căderi istorice a monedei naţionale şi a fondurilor insuficiente de monede străine.

Aceste pene de curent paralizează viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce furnizorii de generatoare private, care deseori preiau controlul, raţionalizează, de asemenea, întreprinderile, spitalele şi gospodăriile, pe fondul cantităţii insuficiente de combustibil.

"După ce uzina de la Deir Ammar a fost nevoită să sisteze producţia de energie electrică ieri dimineaţă din cauza epuizării rezervelor sale de motorină, uzina de la Zahrani a fost închisă de asemenea în această după-amiază din acelaşi motiv", a indicat EDL într-un comunicat emis sâmbătă.

Acest lucru a condus la o "prăbuşire totală a reţelei, fără nicio posibilitate de revenire pentru moment", se precizează în comunicat, în timp ce restul centralelor electrice din ţara funcţionează la capacitate minimă.

Aceasta este a doua pană totală de curent de la începutul lunii. În cazul celei dintâi, distribuţia energiei electrice a fost restabilită câteva zile mai târziu.

Citește și Franța amenință să lase Marea Britanie în întuneric

O sursă din cadrul Ministerului Energiei a declarat pentru AFP că se fac eforturi "pentru a găsi o soluţie la această problemă". În comunicatul său, EDL a precizat că un petrolier urmează să sosească sâmbătă seara şi să fie descărcat la începutul săptămânii viitoare.

Comunitatea internaţională solicită reforme urgente din partea autorităţilor libaneze, în special în ceea ce priveşte EDL, un simbol al unei conduceri defectuoase şi al declinului serviciilor publice din Liban.

Format în septembrie, după 13 luni de frământări politice, noul guvern s-a angajat să iniţieze reforme în sectorul electricităţii şi să rezolve treptat problema alimentării cu energie electrică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel