Pandemia schimbă comportamentul de plată al românilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Credit bancar
Credit bancar
Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată  cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi  au crescut cu 60%,  în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019,  accelerându-se astfel procesul de digitalizare în sistemul bancar pe fondul pandemiei, potrivit analizei DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale BNR. Restricțiile impuse în contextul pandemic au condus la creșterea gradului de utilizare a cardurilor emise de bănci în anul 2020, tendință care s-a menținut și chiar amplificat în anul 2021.

Numărul tranzacțiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi a avansat cu 61%, în iunie 2021 față de iunie 2019, până la 327 milioane, de la 203 milioane, în anul pre-pandemie. Valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi s-a majorat cu 60%, până la 41,4 miliarde lei, la finele lunii iunie 2021, față de 25,8 miliarde lei în urmă cu doi ani, când nu era pandemie. Comparativ cu luna iunie 2020, creșterea valorii tranzacțiilor de plată cu carduri emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi a fost de 46%, fiind similară cu avansul numărului tranzacțiilor.

Numărul total al cardurilor aflate în circulație în România, la sfârșitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare față de luna iunie 2019, când au fost raportate 17,7 milioane carduri. Din cele peste 19,2 milioane carduri în circulație la sfârșitul semestrului I 2021, un număr de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit și 2,9 milioane carduri de credit.  România are astfel aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinței pentru plățile efectuate în numerar.

Trecerea la cashless și contactless este o tendință care s-a accentuat în ultimii ani pe fondul digitalizării serviciilor bancare, însă la momentul acesta în societatea românească plățile de retail se efectuează preponderent în numerar. 

Citește și: Popa BNR: Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nu pot face abstracţie de la subiect

tudiul Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) relevă creșterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuți, acest trend fiind accelerat și de măsurile de protecție sanitară adoptate în perioada pandemiei. Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăți cu cardul la comercianți (POS), 27% plătesc prin Internet/Mobile Banking, iar 61% dintre respondenți au menționat că retrag numerar de la bancomate (ATM), întrebarea adresată fiind cu răspuns multiplu.

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situația de acum cinci ani. 50% dintre românii care utilizează produse și servicii bancare au declarat că nu folosesc niciodată sau aproape niciodată aplicația de Internet Banking și 43% nu folosesc aplicația de Mobile Banking, se arată în sondajul IRES. 

Instituțiile de credit din România contribuie în mod activ la accelerarea introducerii soluțiilor digitale în serviciile financiar bancare și sunt preocupate de redefinirea modelelor de afaceri prin noi servicii inovative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel