Pandemie. Un studiu sud-african ne dă speranțe
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Studiul este unul foarte încurajator / Foto: James Oatway / Flickr
Studiul este unul foarte încurajator / Foto: James Oatway / Flickr
Un studiu sud-african, făcut exact în epicentrul valului produs de omicron oferă un indiciu care indică faptul că faza acută a pandemiei Covid-19 s-ar putea încheia.

Valul de infecție s-a propagat cu o "viteză fără precedent" și a provocat boli mult mai ușoare decât tulpinile anterioare, a arătat un studiu realizat pe pacienții infectați cu Covid-19, la un mare spital din orașul sud-african Johannesburg unde a fost înregistrat primul focar al variantei omicron. 

"Dacă acest model continuă și se repetă la nivel global, este probabil să asistăm la o decuplare completă a ratelor de cazuri și de decese", au declarat cercetătorii. Acest lucru sugerează că "omicron poate fi un vestitor al sfârșitului fazei epidemice a pandemiei Covid, deschizând calea spre faza endemică a acesteia".

Studiul realizat la Steve Biko la Academic Hospital Complex a analizat înregistrările a 466 de pacienți din valul actual și 3.976 din episoadele anterioare de infecție, notează Bloomberg. Printre cercetătorii care au lucrat la acest stuiu  se numără Fareed Abdullah, director la consiliu și medic infecționist la spital.

Africa de Sud, prima țară în care s-a înregistrat un focar major de omicron, este urmărită îndeaproape pentru a vedea cum pot evolua infecțiile din această variantă la nivel global. Vârsta relativ tânără a populației țării și a celor spitalizați în ultimul val ar putea, de asemenea, să mascheze gravitatea bolii provocate de variantă, au declarat cercetătorii.

Cu toate acestea, datele sporesc speranța cercetătorilor că îngrijorarea cu privire la ratele ridicate de transmitere a omicron este temperată de blândețea bolii pe care pare să o provoace și de numărul limitat de decese care rezultă din infecțiile sale.

Mai puține decese

Spitalizările din Africa de Sud au ajuns la jumătate din recordul înregistrat în valurile anterioare iar vârful deceselor a fost la mai puțin de o cincime din recordul înregistrat în timpul pandemiei.

Două noi simptome "ciudate" Omicron de care trebuie să te ferești

Dacă și alte țări vor avea experiențe similare, acest lucru ar putea însemna că trecem la o fază endemică, în care expunerea pe scară largă conferă imunitate unui număr mai mare de persoane, ceea ce duce la o boală mai puțin gravă. Cu toate acestea, virusul ar putea suferi mutații suplimentare într-o tulpină care provoacă boli mai grave și care evită mai ușor anticorpii produși în urma unor infecții sau vaccinări anterioare.

Studiul a arătat că doar 4,5% dintre pacienții cu Covid-19 au murit în timpul spitalizării în valul actual, comparativ cu o medie de 21% în valurile anterioare, potrivit site-ului Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud. Mai puține persoane au fost internate în unitățile de terapie intensivă, iar șederile în spital au fost "semnificativ mai scurte".

Boala asimptomatică

Rata internărilor a urcat rapid, dar a început să scadă la 33 de zile de la prima analizată, potrivit studiului. La o analiză rapidă a reieșit că pacienții din spital pe 14 și 15 decembrie două treimi dintre cei infectați cu Covid-19 fuseseră internați din alte motive.

"Acest fenomen nu a mai fost observat în această măsură până acum în complexul spitalului academic Steve Biko sau oriunde în Africa de Sud", se arată în studiu. Acesta "reflectă cel mai probabil niveluri ridicate de boală asimptomatică în comunitate cu infecție cu omicron", a spus acesta. 

De asemenea s-au constatat următoarele diferențe: 

  • șederile în spital au fost în medie de 4 zile, comparativ cu 8,8 în valurile anterioare;

  • vârsta medie a celor internați a fost de 39 de ani, față de aproape 50 de ani în valurile anterioare;

  • internările în unitățile de terapie intensivă au scăzut la 1% din pacienți, de la 4,3%;

  • internările au atins un vârf de 108, față de 213 în timpul valului delta;

Constatările "au fost comparabile cu tendințele la nivelul întregului oraș atunci când au fost raportate cazurile și internările din toate spitalele publice și private", au declarat cercetătorii. A existat "un raport mai mic de admitere pe caz, o rată mai mică a deceselor și rate mai mici de admitere la terapie intensivă în comparație cu valurile anterioare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel