Panică în industria alimentară, groază printre cumpărători! Prețurile s-ar putea tripla
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Vom ajunge să nu ne mai permitem mare lucru
Vom ajunge să nu ne mai permitem mare lucru
Ștefan Nicolae, președintele Federației Agrostar, atrage atenția că, pe fondul creșterii facturilor la energie nu doar că amplifică riscul închiderii masive de afaceri și activități ale micilor producători, dar prețurile la alimente s-ar putea tripla. 

Rând pe rând, reprezentanții indutriei alimentare, trag semnale de alarmă. Fie că e vorba de reprezentanți ai industriei de panificație, fie că sunt producători de carne, toți spun același lucru: scumpirea energiei și a gazelor este o nenorocire curată pentru acest sector de activitate. Și de fiecare dată se vine cu exemple concrete, nu atât pentru a justifica o evoluție evidentă, în ultimă instanță, cât pentru a fi cât mai convingători. 

Președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae, spre exemplu, spune că lucrătorii din domeniu nu vor decât un preț ”de cost eficient care să ne țină în viață. La ora actuală, cu asemenea costuri este greu de rezistat”, a spus el și a povestit cazul unui fermier care a primit o factură la energie de 70 de milioane de lei vechi la 1000 de metri spațiu protejat în legumicultură. 

”Spuneți-mi dumneavoastră, cu cât să vândă salata sau spanacul sau ceapa verde la ora asta? Spuneți-mi cu cât să vândă. Eu nu știu, eu nu mai știu cum să calculez un preț de cost în asemenea condiții. Ca să nu vă mai spun că a avut și el niște costuri, ca să ajungă la nivelul acesta. Cu cât să vândă?”, a întrebat retoric șeful Agrostar, apreciind că, în aceste condiții prețurile s-ar putea tripla. 

Citește și Vouchere de vacanţă 2022 şi pentru cei din privat. Cadariu: Suma poate ajunge la şase salarii minime

Și a dat alt exemplu: ”La ferma de vaci a unui coleg de-al nostru, care are 50 de capete de animale, a primit factura la curent de 200 de milioane de lei. El vinde laptele cu 1,1 lei la poarta fermei. Pentru că știți și dumneavoastră, că micul producător nu are spațiu de procesare, nu poate să urce prețul. Cu cât să-și vândă litrul de lapte și cine-l cumpără? Ce analize să mai faci? Nu ai ce. Închizi porțile. În situația asta trebuie să pui lacătul pe porți și la revedere. Nu ai ce să faci”, a declarat Ștefan Nicolae la Digi24. 

Închideri masive de afaceri 

Șeful Agrostar a avut, miercuri, o întrevedere cu președintele Senatului, fostul premier Florin Cîțu. După discuții, el a afirmat că, fără intervenţia rapidă a Guvernului există riscul închiderii „masive” de afaceri şi activităţi ale micilor producători, un efect atât de mare asupra producătorului agricol şi a industriei alimentare” pe care nu-l va mai putea controla nimeni”.

„Dacă într-o lună de zile Guvernul nu intervine rapid şi prompt, nu vom mai avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri şi de activităţi, vom avea şomaj, va fi un efect atât de mare împotriva producătorului agricol şi a industriei alimentare deopotrivă pe care nu-l va mai putea controla nimeni. Este o problemă legată de partea de producţie, de preţuri şi de impact în costuri al energiei, dar este o problemă a puterii de cumpărare”, a precizat Nicolae.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel