Părinții pot cere libere plătite într-o nouă situație

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Părinții pot cere zile libere plătite
Părinții pot cere zile libere plătite
Părinții pot cere libere plătite inclusiv pentru situațiile în care școlile sau grădinițele funcționează doar cu predare online ca urmare a numărului scăzut de vaccinări din rândul personalului instituției de învățământ. Astfel, începând de astăzi, părinții care îndeplinesc anumite condiții pot cere angajatorului zile libere plătite pentru a-și supraveghea copiii de până în 12 ani inclusiv, dacă aceștia fac cursuri online.

Acest drept este oferit de OUG 110/2021, în vigoare din 5 octombrie, și poate fi cerut cât timp școlile sunt online, însă nu și în perioadele în care există vacanțe școlare, chiar și în cazul unei vacanțe "forțate", ca cea din perioada 25 octombrie - 5 noiembrie.

OUG 110/2021 stabilește că aceste zile pot fi cerute în condițiile prevăzute de Ordinul ministrului educației (ME) și al ministrului sănătății (MS) nr. 5.338/2.015/2021, care a fost modificat vineri, astfel încât activitatea de predare în format fizic să fie posibilă, din 8 noiembrie, doar instituțiilor în care personalul este vaccinat în procent mai mare sau egal cu 60%. 

În instituțiile în care procentajul personalului vaccinat este mai mic de 60%, cursurile se reiau în format online. Prevederile se regăsesc în Ordinul comun al ME și MS nr. 5.558/2.389/2021, publicat vineri în Monitorul Oficial.

Părinții nu primesc libere plătite pentru cele două săptămâni de vacanță, chiar dacă aceasta este forțată

Pentru a putea cere aceste zile, unul dintre părinți trebuie să depună la angajatorul său o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, împreună cu o serie de documente, precum: copia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.

Părinții care vor sta acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei). 

Zilele libere plătite nu pot fi cerute de cei aflați în telemuncă sau munca la domiciliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr
ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com
Aur
Birou. Foto: Freepik.com
Tesla / sursa foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Colaj foto
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Știrile dimineții
ANRE

ATENȚIE! ANRE anunță: acest site NU este al nostru!

ANRE avertizează: platforma chestionare-anre.ro nu are...

Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Friedrich Merz
Păpușă Barbie
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik

pixel