Parisul își întărește arsenalul de drone. „Am luat decizia de a comanda 2.000 de muniții operate de la distanță” de concepție franceză, a anunțat ministrul Forțelor Armatem Sébastien Lecornu. Aceste drone vor fi folosite „atât pentru nevoile armatei, cât și pentru Ucraina”, a spus el în timpul unei vizite la fabrica producătorului de drone Delair din Labège, o suburbie a orașului Toulouse (sud).
„Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfășurarea operațiunilor” și, în materie de artilerie, vor putea veni ca o completare la tunul Caesar, a explicat oficialul francez. În total, 100 de muniții operate de la distanță vor fi trimise de urgență la Kiev.
Confruntat, în prezent, cu o lipsă acută de obuze, Kievul folosește masiv drone încărcate cu explozibiliă, în special aparate mici de pe piața civilă, create pentru a transporta o încărcătură explozivă. Parisul intenționează să beneficieze de feedback-ul oferit de utilizarea acestor drone în Ucraina pentru a îmbunătăți tehnologiile de protecție împotriva războiului electronic și a bruiajului GPS utilizat din plin de forțele ruse.
Pentru Sébastien Lecornu, aceste prime investiții în MTO „fac parte dintr-un efort important de recuperare a decalajului față de armatele altor state”, în condițiile în care Franța a rămas mult în urmă pe linie de dezvoltare a dronelor. Anul trecut Parisul a plasat o comandă de urgență pentru aproape o sută de muniții operate de la distanță americane Switchblade.
Livrări în 2024
Ordinul pe care ministerul se pregătește să îl plaseze se înscrie în proiectul Colibri care vizează dezvoltarea unui MTO capabil să funcționeze pe o rază de 5 km pentru un cost unitar mai mic de 20.000 de euro. În acest scop, vor fi cooptate patru companii: Delair și Nexter, producător de drone și, respectiv, specialist în pirotehnică, iar pe de altă parte întreprinderile Novadem și MBDA. Cererea de proiecte este totuși deschisă altor potențiali concurenți.
Primele 100 de drone destinate Kievului vor fi comandate de la Delair și Nexter. Distribuția între armata franceză și nevoile ucrainene a celor 1.900 rămase nu a fost specificată. Toate trebuie livrate în 2024-2025. Drona UX-11 de la Delair cântărește 1,4 kg și poate zbura timp de 1 oră și 20 de minute până la 25 de kilometri având o încărcătură de câteva sute de grame.
O companie infiintata ca model
Delari, un IMM cu aproximativ o sută de angajați este „o vitrină a ceea ce trebuie făcut într-o economie de război”, a spus Sébastien Lecornu, evocând o capacitate de accelerare rapidă și faptul că a început să studieze împreună cu partenerii ucraineni posibilitatea unui produs. Din vară, Delair a furnizat deja Kievului 100 de drone de recunoaștere UX-11, precum și cu 50 de drone DT-26 mai masive. De asemenea, se pregătește să livreze încă 150.
Ucrainenii au ales aceste drone pentru că au particularitatea de a fi foarte rezistente la bruiaj. „Sistemele noastre beneficiază și de feedback-ul ucrainenilor”, care au permis aproximativ cincisprezece îmbunătățiri ale dronei între septembrie și noiembrie, a declarat președintele Delair, Bastien Mancini. Compania produce în prezent aproximativ cincizeci de drone pe lună și a trecut de la patru la douăsprezece „drone mari” DT-26 și DT-46 pe lună într-un an, a adăugat el.
Această creștere a ritmului s-a reflectat în veniturile sale. Delair a realizat astfel o cifră de afaceri de „puțin peste 10 milioane de euro” anul trecut. O cifră care ar trebui să se dubleze, după el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...